Kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Bekeményített a NER.

Szerdán délelőtt menesztették posztjáról az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot.

A kiadó tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László hozta meg a döntést, amelyről levélben tájékoztatta a kollégáit.

Bodolai szerda délben még nem akart nyilatkozni az ügyről, későbbre ígért tájékoztatást.

A kiadó közleményt is kiadott a döntéssel kapcsolatban.

Ebben többek között az áll, hogy

„Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.

Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.”

A közleményben az is szerepel, hogy Bodolai levelet írt a szerkesztőségnek, amiben azt állította, hogy a lap függetlensége nincs és nem volt veszélyben.

Bodolai szerint

„az utóbbi napok megmutatták: a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről.”

A levél szerint az igazgatóságban megüresedett két hely egyikét Sztankóczy András (a jobboldali Válasz Online egyik szerzője) tölti majd be, valamint a jobboldali Szombathy Pál lesz a vezérigazgatója a cégnek.

Bodolai továbbá felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára „a szükséges reorganizációs lépések megtételére”.

FRISSÍTÉS: Dull Szabolcs az Index szerkesztőségének eljuttatott közleményében azt írja:

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert.

Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt.

Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot.

Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

Valódi Hírek