127 millió forint támogatást markolt fel a sunyi fideszes képviselő

Ami jár, az jár.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő borászati cége

127,6 millió forint

európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki — közölte az Átlátszó.hu tényfeltáró portál.

Szatmáry 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is.

Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telek-összevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett rajta.

Szatmáryék telke a levegőből, balatoni panorámával. (fotó: Átlátszó / Pápai Gergely)

2018-ban az Index írta meg, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint uniós támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére.

Az EU-s támogatások kormányzati keresője szerint a projekt összköltsége 118 millió forint, az állami honlapon azonban semmilyen egyéb információ nem található róla.

Az Átlátszó ismét megnézte a nyilvántartást, így derült ki, hogy a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására.

A lap szerint a projekt összköltsége 155,9 millió forint, de a panzióhoz hasonlóan erről a beruházásról sem olvashatók részletek.

A lap kérdésére Szathmáry Kristóf azt állította: a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, melyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak.

A Nimfeum Kft. honlapja szerint a Villa Salve nevű panzió és panorámaterasz hamarosan nyit.

A borászat aloldalán az olvasható, hogy a cég a badacsonytomaji telken szürkebarátot és rajnai rizlinget termeszt, amelyek az itteni pincében fognak borrá nemesedni.

(Átlátszó.hu / 24.hu)