Hivatalos: Nem kell börtönbe mennie Kaletának – Polt Péter ügyészsége elfogadta az ítéletet

Nevetségesen olcsón megúszta.

Elfogadta az ügyészség Kaleta Gábor ítéletét, így amennyiben a döntés a volt diplomatának is megfelel, mindössze felfüggesztett szabadságvesztéssel és 540 ezer forintos pénzbüntetéssel megúszhatja az ügyét – tudta meg a Blikk.

A nyomozás során a volt perui nagykövet nem ismerte be tettét, az előkészítő ülésen ezt mégis megtette, ám mind a védelem, mind az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

A Fővárosi Főügyészség most közölte a Blikkel, hogy tudomásul veszik az ítéletet, és elárulták, miért felfüggesztett börtönbüntetést kértek.

“A Fővárosi Főügyészség a vádiratában a vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta abban az esetben, amennyiben a vádlott nem mond le a tárgyalás jogáról, illetve az előkészítő ülésen nem tesz beismerő vallomást”

– mondta Gasz Péter szóvivőt helyettesítő ügyész.

Felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását pedig akkor látta indokoltnak az ügyészség, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bíróság előtt beismer és lemond a tárgyalási jogáról.

A járványhelyzet miatt még májusban a bíróság tárgyalás nélkül ítélte Kaletát egy év szabadságvesztésre két és fél évre felfüggesztve, továbbá félmillió forintos pénzbüntetésre.

Ezt azonban az ügyészség beismerés hiányában nem tartotta elég szigorúnak. Épp ezért kérte a vádhatóság a tárgyalás megtartását.

„Mindkét büntetési indítvány lényegileg megfelelt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén működő bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatának” – jelentette ki a szóvivőt helyettesítő ügyész.

Gasz Péter azt is elmondta, hogy az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottat pártfogó felügyelet alá is helyezte, továbbá a vádlott azt is okirattal igazolta, hogy önkéntes orvosi kezelésnek vetette alá magát.