Pofaszakasztó indokkal magyarázza a kormány, miért akarnak kiirtani 1000 (!) fát a Hajógyári-szigeten

Sosincs vége.

Mi is beszámoltunk róla néhány napja, hogy drasztikus beavatkozásra készül a kormány Budapest egyik legértékesebb, zömmel állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, az óbudai Hajógyári-szigeten.

Orbánék egy védműrendszer megépítését tervezik, ami a páratlan élővilágú sziget 15 hektáros erdejének csaknem egyötödét érintené.

A beruházás miatt mintegy 1000 darab, 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát akarnak kivágni 3 hektárnyi területen.

Az óbudai Hajógyári-sziget

A Népszava néhány napja rákérdezett a döbbenetes környezetpusztítás miértjeire, most megérkezett a válasz.

A Miniszterelnökség válaszában azt írta, hogy „évek óta széleskörű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt.”

Szerintük a sziget „szebb és rendezettebb lesz” az átalakításoknak köszönhetően.

Megnyugtatásképp hozzátették, hogy a fakivágás a védett természeti területen kizárólag természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban.

A gát megépítése mellett azzal érveltek, hogy így megvalósulna a jelenleg a nagyvízi meder részét jelentő Óbudai-sziget teljes területének árvíz- és szivárgó vizektől való mentesítése.

A Miniszterelnökség azt is írta, hogy az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta.

A Népszava azonban megkérdezte Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, aki határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a Hajógyári-szigeti gáthoz.

Valódi Hírek