Új szintre emelte a bunkóságot és az arroganciát Szijjátó miniszter helyettese – ilyenre eddig nem volt példa

És ráadásul nincs is igaza.

Akárhonnan is nézzük, nagyon drágán vette a kormány a kínai lélegeztetőgépeket – írta a hvg.hu a koronavírus miatt 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer gépről.

A cikkben több szakértő is megszólalt, hallgatott viszont a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Egészen eddig.

Szijjártó Péter minisztériumának államtitkára, Menczer Tamás nem csak lehazugozza az őket kérdező újságírókat, hanem azt gondolja, már nem érvényesek az úriemberek közötti szabályok sem. Úgyhogy tegeződve küldte el az őt kérdező újságírókat melegebb éghajlatra, így:

1. állításuk: túlárazva vettük őket.
Hazudtok. Nem tudom, világos-e, de épp egy világjárvány tombolt, mindenki ezeket a gépeket kereste, ilyenkor az ár bizony felszökik. Pont ott és annyiért vettük, ahol és amennyiért mindenki más.

2. állításuk: sok a 10 ezer.
Hazudtok. Ugyanis 3 hónappal ezelőtt senki sem tudta megmondani, hogy például ma 20 vagy 8000-10000 lélegeztetett lesz Magyarországon. Senki sem tudta.

3. állításuk: de nem kellett volna több mint 16 ezret rendelni.
Hazudtok. Mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem.

Nekünk, a Nyugati Fénynek is van egy állításunk: szakértő orvosok szerint a gépek jó része valójában nem alkalmas arra, amire vették. De van egy még ennél is nagyobb probléma: ugyanis nincs kiképzett szakszemélyzet a gépek működtetésére.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ugyanis „sokkal, de sokkal fontosabb kérdés az, hogy ki fogja ezeknek akár csak a felét is bekapcsolni, ki lesz képes ezeket helyesen kezelni, használni? Akkor amikor a vírus előtti „békeidőben” sem volt az eredeti 1200-2000 lélegeztetőgép és intenzíves ágyhoz elegendő szakorvos és szakápoló?” – írta az egészségügy helyzetét pontosan ismerő orvos a közösségi oldalára.

Valódi Hírek