Éhségsztrájkot hirdettek, mert a kormány kihagyta a szociális dolgozókat az 500 ezres juttatásból (+videó)

Betelt a pohár.

Öt ellenzéki párt és két szakszervezet tartott szerdán egyeztetést a szociális ágazat helyzetéről, amelyen arról tárgyaltak, hogyan vegyék rá a kormányt, hogy az egészségügyisek mellett a szociális ellátásban dolgozók is megkapják az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke bejelentette, hogy július 2-ára

éhségsztrájkot szerveznek,

ezért arra kéri az ágazat dolgozóit, hogy aznap ebédidőben ne egyenek, így hangot adva annak a követelésnek, hogy a félmilliós juttatás őket is illesse meg.

Boros Péterné hozzátette: nem szeretnék elvenni az egészségügyi dolgozók július elseji ünnepi hangulatát, amikor ők megkapják a – jól megérdemelt – 500 ezres állami bérkiegészítésüket, ugyanakkor a másodika eléggé „hó vége”, hiszen ilyenkor sok szociális ágazati munkavállaló már aligha tud ebédet venni magának, mivel a fizetésük nagyon alacsony.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók (SZÁD) szakszervezetének képviselője elmondta, 80-90 ezer szociális dolgozónak köszönhetjük meg, hogy helytállt a járvány okozta nehéz időkben, ráadásul mindenféle kormányzati elismertség nélkül.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az emberek sok esetben gyakorlatilag beköltöztek a munkahelyüket jelentő intézményekbe, vállalva ennek minden veszélyét. Éppen ezért felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor megfeledkezett róluk, hozzátéve: nem először.

Lukács László György, a Jobbik parlamenti képviselője közölte: az egészségügy mintájára szükséges lenne bevezetni a szociális nemzeti minimumot is, amely egy olyan szakmai minimumot fogalmazna meg, ami érintené a bérezés, a fenntartók és a felelősségi körök tisztázását, és ezzel biztosítani lehetne, hogy mind a dolgozók, mind az ellátottak körülményei jobbak legyenek.

„Gyenge és gyáva az az ember, aki az elesetteket bántja. És gyenge és gyáva az a kormány, aki az elesetteken segítő embereket bántja. Orbán Viktor kormánya tehát gyenge és gyáva”

– fogalmazott Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője a sajtótájékoztatón.

Varga hangsúlyozta: a DK minden segítséget és támogatást megad a szociális dolgozóknak. Azon dolgozunk, hogy ők is a nemzet részeivé tudjanak válni, még akkor is, ha ez Orbán Viktornak nem tetszik.

Korózs Lajos, az MSZP képviselője cáfolta Kásler Miklós korábbi állítását, miszerint neki nincs ráhatása arra, hogy a szociális dolgozók megkapják-e ezt a jutalmat, ugyanis nem az állam a fenntartója az intézményeknek.

Kocsis-Cake Olivio szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány több mint 30 milliárd forint értékben ad pénzt vadászati kiállításra, kormányzati propagandára és a Vár látványberuházásaira, miközben az összesen 46 milliárd forintba kerülő bérkiegészítést megtagadja a szociális dolgozóktól.

Hozzátette: jelenleg egy szociális segítőnek 2 évet kellene dolgoznia ahhoz, hogy megkeresse azt a 6 millió forintot, amit Süli János, a paksi beruházásért felelős miniszter egy hónapban kap.

Videó:


.

(Mérce.hu nyomán; címlapkép: illusztráció / Népszava)

Valódi Hírek