Meghalt Bálint György, az ország Bálint gazdája

Az ország legnépszerűbb kertésze 101 éves volt.

Életének 101. évében vasárnap este meghalt Bálint György, Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő.

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született.

A 70-es évektől több kertészeti kiadvány szerkesztője volt, az országos hírnevet pedig a Magyar Televízió Ablak című magazinja hozta meg számára, aminek Bálint gazda néven 1981 és 2009 között állandó munkatársa lett. A mai napig szívesen adott tanácsokat a kertészkedési kérdésekkel hozzá fordulóknak.

1941-ben szerzett kertészmérnöki oklevelet, egy évvel később munkaszolgálatra hívták be, majd a mauthauseni és a gunskircheni koncentrációs táborba került.

Ő és egy testvére túlélték a holokausztot, a család többi tagja azonban nem. A háború után hazatért, mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen, majd a Földművelésügyi Minisztériumban és a Kertészeti Kutatóintézetben dolgozott.

Később főagronómusként is dolgozott, majd szakfolyóiratoknál tevékenykedett: 1969–1981 között a Kertészet és Szőlészetet, 1970–1981 között a Kertgazdaságot, 1972–1981 között a Kerti Kalendáriumot, 1984–1988 között a Kertbarát Magazint szerkesztette.

Országosan ismertté akkor vált, amikor 1981–2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa volt Bálint gazda néven, majd 1991–2000 között főszerkesztője volt az MTV Gazdaképző című műsorának.

.

Orbán Viktor a közösségi oldalán nem reagált Bálint György halálhírére, a DK elnöke azonban igen.

Gyurcsány Ferenc azt írta:

Bálint gazda úgy lett ikon, hogy nem volt ikonikus. Talán nem értik félre.

De nagyon hasonló volt szelídsége, természetessége, mosolya, mint Göncz Árpádé.

Micsoda nagyszerű ember ment el.

Soha nem lehet teljes az élet. Az övé közel volt hozzá.

Ölellek bánatosan.

.

Valódi Hírek