Az út szélén hagyják őket: Megszűnhet a nyugdíjasok támogatott üdültetése

Már törvény sem kötelezi az államot a segítségnyújtásra.

A Népszava információi szerint az idén már csak összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, míg tavaly még majdnem 60 ezren foglalhattak kedvezményesen szállást. Ez vélhetően

a nyugdíjasok szociális üdültetésének végét jelzi.

Miután 2019. január 1-jétől megszűnt az Erzsébet-utalványok forgalmazása, a szociális üdültetési programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak nincs bevétele, ezért megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

A 2018-ban kibocsátott utalványok után járó jutalékokat tavaly még erre tudták költeni, ősszel kiírták a pályázatokat, mára viszont már nincs elkölthető bevétele az alapítványnak – írta a lap.

A szociális üdültetési programokat működtető alapítványt még 1992-ben hozta létre az Antall-kormány és hat szakszervezeti tömörülés. A szervezet 365 ingatlanból álló induló vagyona előbb gazdasági társaságokba vándorolt, majd eltűnt, ma már semmi nincs belőle az alapítvány tulajdonában, a különböző üdülési csekkek és utalványok forgalmazásának jutalékai azonban még hosszú évekig működtették a rendszert.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése után szinte azonnal átszervezte az alapítványt.

A 2012-ben indított Erzsébet programot 2015-ig mindenestől sikeresnek hirdette a kormány, majd a nyugdíjasokról, fogyatékkal élőkről egyre ritkábban esett szó. Maradtak a nagycsaládosok és a gyerektáborok, ezeket azonban átadták az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnakírja a Népszava.

Valódi Hírek