Hivatalos: Már csak két EU-tagállamban szegényebbek a háztartások, mint Magyarországon

Kemény cáfolatot kapott a fideszes sikerpropaganda.

Közölte legfrissebb adatait az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat: eszerint 2019-ben a tagállamok közül csak Bulgáriában és Horvátországban voltak szegényebbek a háztartások, mint Magyarországon.

A magyar háztartások egy főre eső tényleges fogyasztása az EU-átlag 67 százalékát tette ki, míg Horvátországban 66, Bulgáriában pedig 59 százalékát.

A három legtöbbet fogyasztó ország sorrendje: Luxemburg állampolgárai az uniós átlag 135 százalékát fogyasztják, majd Németország és Ausztria jön 123, illetve 118 százalékkal.

grafikon: Eurostat / qubit.hu

Az Eurostat adatait szemléző qubit.hu megjegyzi: az egyéni fogyasztás mértéke, vagyis a vásárlóerő a háztartások anyagi jóllétének a legmegbízhatóbb mérőszáma.

Mivel az egyéni fogyasztás mérőszámában súlyozottan jelennek meg a – például az oktatási, egészségügyi – szolgáltatások, amelyeknek országonként nagyon eltérő lehet az ellenértéke, ez a mérőszám tudja a szakértők túlnyomó többsége szerint a legjobban mérni a háztartások mindennapi kiadásokra fordítandó vásárlóerejét.

Vagyis ezekből az adatokból derül ki a leginkább egy-egy ország átlagos lakójának az életszínvonala.

A felsoroltakon kívül még három uniós tagállam van, ahol a háztartások egy főre eső tényleges fogyasztása az uniós átlag legfeljebb 75 százalékát éri el: Lettországban 71, Szlovákiában 73, Észtországban pedig 75 százalékon áll ez az érték.

(Eurostat / qubit.hu nyomán)

Valódi Hírek