Igazi NER-tempó: kirúgták a szombathelyi zenetanárt, aki kritizálni merte a főnökét

Bosszúvágy és kicsinyesség.

A szombathelyi tankerület vezetése kirúgta Rác Gábor zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta, hogy a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója egy mesterpedagógusi vizsgán lepontozta saját igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott.

Az Index cikke szerint a zeneiskola igazgatói posztjára ketten pályáztak: Czenek László és Pulay Teréz. 2019 nyarán Czenek lett az igazgató, Pulay a helyettese. Pulay nemrég mesterpedagógusi vizsgára jelentkezett, a két külső szakértő bíráló mellett a harmadik bíráló maga az igazgató, Czenek volt.

Pulay Teréz nem felelt meg a vizsgán, mert a szükséges 85 helyett csak 82 százalékos értékelést kapott. A döntés ellen fellebbezett.

Az eredményen nemcsak ő, de a két külső bíráló is megdöbbent, ezért közzétették az általuk adott adott értékelést. Így derült ki, hogy egyikük 100, másikuk 91 százalékosra értékelte a vizsgamunkát, vagyis

a zeneiskola igazgatója saját helyettesének mindössze 55 százalékot adott.

A bizottság szakértő tagjai kiálltak Pulay mellett, elmondták, hogy alaptalannak tartják az igazgató pontozását.

A tanári karból ezután többen az igazgató távozását követelték, szószólójuk Rác Gábor zenetanár volt. A tanárok bizalmi szavazást akartak tartani Czenek ellen, és a tankerülettől azt kérték, hogy fossza meg igazgatói pozíciójától. A tankerület azonban a bizalmi szavazáshoz nem járult hozzá. Június elején az igazgató és helyettese írásba adta, hogy a történtek ellenére együtt tudnak dolgozni.

Rác Gábor annyival kommentálta a történteket: az erkölcsi győzelem a miénk, de a végeredmény sajnálatos.

Rácot ezután behívatta be az irodájába Fodor István tankerületi igazgató, majd közölte: kijelentésével megsértette a tankerületet, és rossz hírét keltette a zeneiskolának. A tankerület vezetője felajánlotta a zenetanárnak, hogy hogy közös megegyezéssel távozzon, ezt Rác elutasította.

A tankerületi vezető erre azonnali hatállyal elbocsátotta az állásából, Pulay Terézt pedig lefokozták, már nem igazgatóhelyettes.

Valódi Hírek