Szövevényes pénzmosási ügybe keveredett egy magyar tulajdonú bank

Az Interpol nyomoz az ügyben.

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – írja a G7 gazdasági portál egy helyi lapra hivatkozva.

A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.

Két olyan céggel is szerződést kötött a zimbabwei kormányzat, amelyek nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, így eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket a helyi törvények szerint.

Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol szerint egy albán férfi alapított még 2017-ben, aki később megszerezte az olasz állampolgárságot. Céget alapított Svájcban, cégének két bankszámlát nyitott Magyarországon, a Magnet Banknál. Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra.

A Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, de a szerződés, amelyet bemutatott, vélhetően hamis volt.

Az nem világos, hogy az ügy hogyan jutott el az Interpolig. A Magnet Bank egyelőre nem reagált az ügyre, ahogyan az adóhivatal sem. Az Interpol szerint megalapozott a gyanú, hogy az átutalt pénz bűncselekményből származik.

Valódi Hírek