Figyelmeztet a Balatoni Szövetség: A kormány rendelkezései miatt nagyon nagy baj lesz

Túl sok a sarc.

Önkormányzatok mehetnek csődbe, amennyiben a már bevezetett és a 2021-es esztendő költségvetésének tervezetében szereplő kormányzati elvonások megvalósulnak – mondta az InfoRádiónak a Balatoni Szövetség elnöke.

Lombár Gábor szerint noha valamennyi Balaton-parti település számított arra, hogy részt kell majd vennie a koronavírus-járvány okozta kármentésben, mostanra kiderült, hogy a balatoni települések költségvetésében

14 és 40 százalék közötti lyuk keletkezett.

A kormány elvonta az idegenforgalmi és iparűzési adót, továbbá az idegenforgalmi adó előlegét. Emellett kieső bevétel a parkolási díjak július 1-ig kieső része is. A vendéglátóipari előkertekre sem kérhetnek bérleti díjat a települések – sorolta Lombár Gábor.

Ez egy nagyobb város esetében több mint 1 milliárd forintot is jelenthet, de a kisebb településeknek is néhány tízmilliós kiesés. Lombár Gábor hangsúlyozta: természetesen részt kell venni a kármentesítésben, de ha nem történik változás, év vége felé már komoly problémák lesznek, és önkormányzatok fognak csődbe menni.

Ezt viszont a Balatoni Szövetség mindenképp szeretné elkerülni, mert „ez az egész turisztikára, Balatonra, mindenre nagyon rossz hatással lenne” – mondta a Balatoni Szövetség elnöke az Inforádiónak.

Valódi Hírek