Újabb kincset vesz el a kormány Budapesttől – az államtitkár szerint nem csak a fővárosból áll az ország (+video)

A magyar jövő Debrecenben épül. Állítólag.

A kormány jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen” – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter kedden a debreceni Kölcsey Központban. Palkovics László hosszan ecsetelte, hogyan fejlődik majd Debrecen, és közölte azt is: immár végleges, hogy

Debrecenbe költözik a Természettudományi Múzeum.

Csak még nem tudni, hova, épülete ugyanis nincs.

Papp László, Debrecen polgármestere ezért a „zászlóshajó-projektnek” nevezte a múzeum felépítését. Kósa Lajos országgyűlési képviselő pedig azt mondta, „a magyar jövő Debrecenben épül„.

Az RTL Klub Híradója szerint a debreceni Nagyerdő szélén, az Oláh Gábor utcai egykori DVSC-futballstadion helyén épülhet föl a múzeum.

Itt:

Palkovics László miniszter a múzeum elköltöztetése kapcsán azt mondta az RTL-nek:

Az, hogy Magyarországon minden Budapesten legyen, sehol nincs megírva. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, és azt gondolom, hogy egy természettudományi múzeum kedvéért többen le fognak ide jönni. Az, hogy

sérülhetnek az ott található tárgyak? Ne sérüljenek,

erre vannak technológiák, hogy hozzuk le.

Ezzel arra utalt a politikus, hogy a múzeum költöztetésével kapcsolatban az az egyik fő ellenérv: a több millió darabos gyűjtemény jelentős része nagyon érzékeny, és nem bírna ki egy nagy távolságra történő szállítást.

A múzeumban dolgozók nem csak a gyűjteményért aggódnak. Sokuk egyáltalán nem akar Debrecenbe költözni.

A Magyar Természettudományi Múzeum áthelyezésének kérdése 2018 óta van napirenden, és a kormány teljes mellszélességgel szembemegy a szakma állásfoglalásával, ami szerint hibás és káros lépés lenne elvinni a fővárosból a múzeumot. Ez ugyanis nem csak múzeum: nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjtemény és kutatóműhely is egyben.

Az RTL Klub tudósítása:

.

Valódi Hírek