Ennyit a szakértelemről: Orbán saját szavazóitól kér tanácsot, mit tegyen kormány a koronavírus ellen (+videó)

Bejelentették a legújabb nemzeti konzultáció első négy kérdését a 13-ból.

A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs íveken szereplő kérdéseket. Az első négy kérdést Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ismertette.

Az első kérdés az lesz: a magyarok milyen védelmi intézkedéseket támogatnak a járvány esetleges újabb hulláma esetén. Összesen kilenc válaszlehetőség van a maszkviseléstől a kijárási korlátozásig.

A második kérdés arra vonatkozik, hogy fenn kell-e tartani a járványügyi készültséget, mindaddig, míg fennáll a második hullám veszélye.

A harmadik kérdés az idősotthonok védelméről szól. Emlékezetes: az államtitkár szerint ez azért aktuális, mert Magyarországon a járvány minden negyedik áldozata idősotthonokban élt.

A kormány a budapesti a Pesti Úti Idősek Otthonában történt tömeges megbetegedés és halálozás miatt folyamatosan támadja a főpolgármestert, Karácsony Gergelyt.

A negyedik kérdés a védőfelszerelésekre vonatkozik. Az ilyen eszközökből az egész világon hiány van. Orbán azt tudakolná az emberektől: mit kell tenni annak érdekében, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak, hogy meg kell-e erősítenünk a magyarországi gyártókapacitásokat.

A kérdés azért is szemforgató, mert ebben az ügyben Orbán már döntött. A lélegeztetőgép-gyártás ugyanis már el is kezdődött Magyarországon.

A kérdőíven egyébként összesen 13 kérdés szerepel majd. A maradék kilencet a napokban ismertetik, annyit azért már tudni, hogy egy kis sorosozás most is belefér.

Itt van Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának videója:

Valódi Hírek