Soros György: Orbán a járványt kihasználva diktátort csinált magából

Kemény kritika az egykori mentortól.

Hosszú interjú jelent meg Soros Györggyel a Project Syndicate nevű oldalon, amelyben a magyar származású üzletember egyebek mellett arról beszélt: a járvány kezdete óta megváltozott a világ, és annak elvonultával semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

„Mozgó célpontra próbálunk lőni, mert a vírus maga gyorsan változik, az oltás pedig még messze van” – mondta az üzletember, aki szerint a járvány idővel ugyan közelebb hozhatja egymáshoz a nemzeteket, de az emberekben most félelem uralkodik.

„A félelem miatt pedig hajlamosak vagyunk egymásnak is ártani.”

Soros György beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok és Kína között érzékelhető konfliktus van, aminek nem csak a vírus az oka. Most minden apróságon képesek összevitatkozni, még azon is, ki lesz, aki elsőként jelentkezik működő védőoltással.

Soros Kínáról szólva azt mondta: egy diktátor által vezetett országról van szó, aki különféle intézkedéseivel lehetetlenné tette, hogy más képviselhesse a népet. Azt is mondta, hogy kedveli a kínai népet, és biztos abban, hogy a diktátor Hszi Csin-Pingnek a saját országán belül is bőségesen akadnak ellenzői.

Soros szerint az amerikai elnök, Donald Trump is diktátorrá válna, de az amerikai emberek tisztelik és betartják az ország alkotmányát.

Soros Györgyöt az Európai Unió jövőjéről is kérdezték, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon aggasztja a közösség túlélése.

Az EU szerinte egy hiányos unió, mert a létrejöttének folyamata soha nem fejeződött be – ez pedig kivételesen kiszolgáltatottá teszi Európát, sebezhetőbbé, mint az Egyesült Államokat.

„Az igazságszolgáltatás kerekei lassan forognak, szemben az olyan fenyegetésekkel, mint a koronavírus.”

Soros az interjúban név szerinti említette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, aki szerinte

„a járvány miatti veszélyhelyzetet kihasználva diktátorrá neveztette ki magát”,

miközben a foglyul ejtett parlamentet arra használják, hogy ez európai jogokat egyértelmű sértő rendeletet fogadtassanak el. Soros ez alatt a sokak által kritizált korlátlan felhatalmazási törvényre gondolt.

( Project Syndicate / hvg.hu / Index)

Valódi Hírek