DK: Megbukott Orbán „munkahelyvédelmi” programja, már 300 ezer munkanélkülit hozott a válság

Látványosan nem váltak be a Fidesz kamuintézkedései.

“A kormány hangzatos munkavédelmi intézkedései elbuktak, több százezer magyar veszítette el a munkáját az elmúlt hetekben.

A kormány – mint mindenben a válság kezdete óta – ebben is össze-vissza beszélt: az egyik kormányzati intézet kezdetben mindössze 50 ezer munkanélküliről beszélt, Gulyás Gergely utána már 100 ezerről, Orbán Viktor pedig múlt pénteken már 160 ezer munkanélkülit vallott be.

Közben az Ipsos kutatásából tudjuk, hogy több, mint 300 ezer munkanélkülit hozott a válság.”

– közölte Dr. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hétfőn.

Molnár kijelentette: a kormány munkahelyvédelmi programja elbukott, az Orbán-kormány miatt akár 300 ezer ember is elveszítethette a munkáját.

“A DK azt követeli, hogy a kormány hozzon két új, valódi válságkezelő intézkedést:

1. Jelentsen be széleskörűen elérhető, pályázgatás- és bürokráciamentes állami bérpótlék-programot, hiszen a meglévő intézkedés nyilvánvalóan nem működik. Ezt jól mutatja, hogy mennyire kevesen igénylik és persze még kevesebben kapják meg.

2. Muszáj azokkal is törődni, akik már elveszítették a munkahelyüket, ők ugyanis egyetlen fillért sem kapnak a kormány csomagjából. Vagyis ha pedig már lemondott 300 ezer magyar ember munkahelyéről, akkor legalább fizesse ki a válságban elbocsájtott munkavállalók korábbi bérének 80%-át.”

– sorolta Molnár Csaba.

Az EP- képviselő úgy fogalmazott, ha a munkahelyvédelem működött volna, akkor talán nem lenne szükség ennyi ember fizetésének pótlásra, de a kormány csak magára haragudhat, amiért most erre van szükség.

“Heteken át követeltük, hogy ne alibizzék el a válságkezelést, hiába. Most akkor viszont segíteni kell azoknak, akik elveszítették a munkájukat.”

– mondta a politikus, hozzátéve: a DK 20-pontos gazdasági válságkezelő csomagjában szereplő javaslatot nem késő elfogadni, hiszen hatalmasra nőtt a munkanélküliség, talán még menteni lehetne vele a menthetőt.

Fantasztikus dolog, hogy a budapesti DK-s polgármesterek bevezettek egy elbocsájtottaknak járó fővárosi támogatást. Nagyon büszkék is vagyunk erre, de egyrészt nyilvánvaló, hogy ez nem az ő feladatuk lenne, másrészt nyilvánvaló, hogy ez önmagában kevés ahhoz, hogy 300 ezer elbocsájtott emberen segítsen – főleg országszerte.

Ideje lenne példát venni Nyugat-Európáról, ahol nem csak valós munkahelyvédelem működik, az állam nem csak a bérek kifizetésébe segít be a cégeknek, hanem pótolja is azoknak a bérét, akiket mindezek ellenére kirúgtak.

Ma a magyarok mindenfajta védőháló és kormányzati válságkezelés nélkül esnek a válság áldozatául, ennek pedig már nem a koronavírus, hanem az Orbán-kormány a felelőse.”

– közölte Molnár Csaba.

Videó:


.

Valódi Hírek