Hatalmas őrültség volt kiüríteni 36.000 kórházi ágyat, lassan elkezdik visszaengedni a betegeket

Profik kezében vagyunk.

Úgy tűnik, a kormányzat is rájött, hogy életveszélyes blődség volt leüríteni 36.000 kórházi ágyat a koronavírusra hivatkozva, ezért elkezdi visszaengedni a hazaküldött betegeket a kórházakba.

Az országos tisztifőorvos utasítása alapján a mentők péntektől már csak két kórházba: a Szent Lászlóba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a koronavírusos betegeket – írja a Népszava.

Ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába.

Ezzel a tisztfőorvos a másodvonalba sorolta a miskolci megyei, a kiskunhalasi, a szekszárdi és az ajkai kórházakat. További 35, főként megyei és néhány nagyobb fővárosi intézmény pedig csak akkor láthat el ilyen beteget, ha a fentiek megteltek.

Szombaton alig több mint 3200 fertőzött volt, közülük 800-egynéhányat ápoltak kórházban, azaz nyilvánvaló, hogy ennyi betegnek nincs szüksége a számukra kiürített 36 ezer üres kórházi ágyra.

Már van olyan intézmény, ahol ha nem is túl nagy gőzzel, de elkezdték az elmaradt beavatkozások pótlását.

Március elején Kásler Miklós először a járványosztályokat üríttette ki, majd április hetedikén nyolc napot adott arra, hogy valamennyi, fekvőbetegeket gyógyító intézmény a közfinanszírozott ágyainak minimum 60 százalékát, azaz 36 ezer ágyat tegyen alkalmassá az új koronavírussal fertőzöttek ellátására.

A miniszteri határidő a valóságban csak öt nap volt, mert három munkaszünet is beleesett. Akkor már hetek óta elhalasztották a tervezhető ellátásokat, és ekkor újabb betegeket küldtek haza.

Az intézkedés miatt családok kerültek tömegesen krízis helyzetbe, a gyakran magatehetetlen, speciális ellátásra szoruló rokonaikkal nemigen tudtak szaktudás és megfelelő ápolási rutin nélkül mit kezdeni.

A krónikus és rehabilitációs ágyak drasztikus ürítésének az első nagy botránya az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben volt, annak a főigazgatóját a miniszter azzal vádolt meg, hogy nem ürítette elég gyorsan az intézményét és ezért menesztette is.

 

Valódi Hírek