Friss: Rabosították a Momentum aktivistáit egy tavalyi festékfújós akció miatt, 3 évet is kaphatnak (+videó)

Csoportosan elkövetett rongálással vádolják őket.

Személyes kihallgatásra hívták be a Momentum aktivistáit a koronavírus-járvány közepén – írja lapunknak is eljuttatott szombati közleményében a Momentum Mozgalom.

Mint arról annak idején beszámoltunk, az ellenzéki párt aktivistái 2019. január 21-én egy festékfújós akcióval fejezték ki tiltakozásukat az ellen, hogy az ügyészség eljárást indított az MTVA székházában jogszerűen tartózkodó országgyűlési képviselők ellen.

A tiltakozás jeleként olyan, a kormányt érintő ügyeket festettek fel a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületének bejárata elé, melyek vizsgálatával az ügyészség egyáltalán nem foglalkozott.


.

Azóta azonban a lemosható festékkel történő politikai véleménynyilvánítás bűnüggyé vált – írják.

A párt aktivistáit

csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással

vádolják. A kár alapja a takarítási költség, a maximális büntetési tétel pedig 3 év.

A momentumosok panaszt tettek a gyanúsítás ellen a nyomozást elrendelő ügyésznél, mivel az ügyészség a kárt nem tudja igazolni, csak egy belső levelet tudnak mutatni, amiben az a kifejezés szerepel:

„az FKF estében 210.068 forint, míg a Városüzemeltetési kft esetében 185.000 forint többletköltség merült fel”.

Ettől függetlenül a koronavírus-járvány közepén berendelték őket személyes kihallgatásra és rabosításra – mindezt úgy, hogy a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nincsenek kihallgatások, a bíróságok pedig ügyeket zárnak le, mert a jelenleg nincs lehetőségük tanúmeghallgatásra.

„Aktivistáink beszámoltak róla, és képpel bizonyítják: a kihallgatást és rabosítást végző rendőrön nem volt sem maszk, sem kesztyű (csak a festékes ujjlenyomatvételnél), és kézfertőtlenítő sem volt sehol.

Forrásaink szerint a fertőzésveszély miatt a büntetés-végrehajtásnál már megtiltották az ujjlenyomatvételt, a rendőrség is ehhez a gyakorlathoz csatlakozott – a Momentum aktivistáival mégis kivételt tettek.”

– írja közleményében a párt.

Kapcsolódó cikkünk:

Bréking: Felfestették a Fidesz-maffia legnagyobb disznóságait az Ügyészség épülete elé a momentumosok (+videó)

.

Valódi Hírek