Szakértő: 10 magyarból 9 nem tudna átvészelni hat hónap munkanélküliséget

Csak a felső 10%-nak van annyi megtakarítása, hogy kihúzza a koronajárvány miatti válságot.

A magyar társadalomnak jelenleg nincs elég vagyoni tartaléka arra, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon – erre jutott a Blochamps tanácsadócég, amelynek elemzését a Forbes magazin közölte.

A cég alapító-ügyvezetője, Karagich István a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hazai jövedelmi és vagyondecilisei, illetve a Blochamps saját adatbázisai alapján készült számításról azt írta, hogy

csak a felső vagyoni tizednek van annyi megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós, munka nélküli időszakot.

Vagyis

10 magyarból 9 nem

tudna átvészelni egy fél évig tartó munkanélküliséget.

Kiemelték, hogy ha a teljes magyar lakosságot tíz egyenlő méretű csoportra osztjuk, akkor már a két legfelső decilis között is nagy a rés: a legfelső jövedelmi tizedbe 540 ezer háztartás, és körülbelül 960 ezer ember tartozik nagyságrendileg 4,4 millió forint éves jövedelemmel, de a következő decilis már csak 2,7 millió forintot tud felmutatni.

A lap emlékeztet, hogy a magyar kormány egyelőre nem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt veszítik el a munkájukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az Európai Unióban.

Pedig a járvány mellett a gazdasági válság nyomán kialakuló munkanélküliség jelenti a legnagyobb társadalmi fenyegetettséget Magyarországon.

(Forbes /24.hu)