Az Európai Bizottság megvizsgálja Orbán botrányos felhatalmazási törvényét

Különösen az időkorlát hiánya és a sajtó fenyegetése nem tetszik nekik.

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben a kormánypártok által elfogadott felhatalmazási törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte kedden Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A szóvivő elmondta: az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot és a véleménykifejezés szabadságát még a nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát.

Ebben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében.

Nagyon fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az intézkedések meghozatala ne az EU-s szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek.

Azt írta:

„Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz.”

Von der Leyen szerint az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, nem tarthatnak határozatlan ideig, és a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék.

(Politico / MTI / 444.hu)