A Fidesz a Toroczkai-brigáddal közösen megszavazta Orbánnak a korlátlan teljhatalmat (+videó)

Átment.

A hétfői plenáris ülésen a Ház

137 igen szavazattal,

53 nem mellett

és 0 tartózkodással elfogadta az Orbán Viktornak korlátlan ideig, korlátlan tartalmú teljhatalmat biztosító felhatalmazási törvényt.

A szavazás elhúzódott, az ellenzék több módosító javaslatot is benyújtott, amit egyesével szavazott le a Fidesz-többség.

A kormány a felhatalmazási törvénnyel kiiktathatja a parlamenti kontrollt, annak ellenőrző funkcióját.

Ez nem feltétlenül jelenti a parlament összehívásának mellőzését, de a beleszólás mellőzését igen. A tervezetben is azzal számolnak, lesznek ülésnapok, de az inkább csak formalitás lesz.

A fideszesek leszavazzák az ellenzék járványügyi javaslatait, és korlátlan ideig tartó teljhatalmat szavaznak Orbánnak!

Élőben mutatjuk, ahogy a fideszesek leszavazzák az ellenzék járványügyi javaslatait, és korlátlan ideig tartó teljhatalmat szavaznak Orbánnak!Oszd meg, ha az orbáni felhatalmazási törvény szerinted is felháborító!🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2020. március 30., hétfő

.

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója a hvg.hu-nak korábban azt mondta, hogy ez egy biankó csekk, ami lehetőséget ad arra, hogy olyan törvények is megszülessenek a jövőben, amire korábban nem gondoltunk.

Veszélyes kikapcsolni a kontrollt a kormány fölött, csak diktatúrákban nem ellenőrzi senki a végrehajtó hatalmat – mondta.

A Guardian brit lap szerkesztőségi publicisztikájában a törvényről azt közölte, hogy Orbán vírustörvénye a totális hatalomról szól.

A lap arról ír, hogy néha előfordulnak olyan indokoltnak tűnő helyzetek, amikor rendkívüli hatalmat kap egy-egy vezető, ám az alkotmányos gyakorlat felfüggesztését jellemzően szigorú határidők mentén szabják meg.

Ilyen vonatkozik Boris Johnson brit, vagy Emmanuel Marcron francia elnökre, akik megkapták a rendkívüli hatásköröket.

Az ellenzék korábban 4 feltétel együttes meglétéhez kötötte volna a felhatalmazási törvény megszavazását (ilyen például a beépített időkorlát, vagy a sajtó békén hagyása), ezeket a Fidesz nem teljesítette.

 

Valódi Hírek