Felhatalmazási törvény: Időkorlátot és a sajtó békén hagyását követeli az ellenzék

Négy feltétel együttes teljesülése esetén hajlandóak csak támogatni a rendkívüli jogrendet.

Az ellenzéki pártok abban az esetben hajlandóak támogatni a rendkívüli jogrendről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek.

Ezt az álláspontot az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum politikusai is megerősítették hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, az ellenzék csak bizonyos időkeretek között hajlandó a kormánynak az alaptörvényben meglévőnél jóval szélesebb körű felhatalmazást adni.

Az ellenzék abban is partner, hogy szükség esetén a felhatalmazást meg lehessen hosszabbítani, de a veszélyhelyzetben meghozott döntéseknek kell, hogy legyen záróidőpontja – közölte.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: igen a koronavírus-járvány elleni közös küzdelemre, de nem Orbán Viktor teljhatalmára.

Az ellenzék gyakorlatilag minden kompromisszumra készen áll, de úgy látszik, hogy miniszterelnöknek még mindig fontosabb az ellenséggyártás, a magyar társadalom megosztottsága, mint az, hogy eredményeket érjenek el a vírus megfékezésében – jelentette ki.

Lukács László György, a Jobbik képviselője hangsúlyozta, pártja a járvány kitörése óta mindig a legszigorúbb intézkedéseket kérte. Akkor is a legszigorúbb intézkedésben hisznek, amikor a demokráciát védeni kell – emelte ki, hozzátéve: meg kell őrizni a hatalmi ágak jelenlegi rendszerét és a parlament ellenőrző szerepét.

Varju László, a DK alelnöke leszögezte, minél nagyobb bajban van egy ország, annál nagyobb szükség van az együttműködésre és annál fontosabb, hogy a kormány szolgálja az embereket és kisebbítse a bajt.

A Demokratikus Koalíció négy feltétellel támogatná a törvény elfogadását – emlékeztetett.

A jogszabály nem szólhat az idők végezetéig, szükségesnek és arányosnak kell lennie, biztosítania kel az ellenzéknek az Alkotmánybírósághoz való fordulás jogát és nem korlátozhatja a sajtó szabadságát – sorolta követeléseiket.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője azt mondta, hogy a parlament kiiktatása a demokrácia kiiktatását is jelenti. Hangsúlyozta, semelyik másik országnak nincs szüksége olyan mértékű felhatalmazásra, mint amilyenre Orbán Viktor vágyik.

Hozzátette, a kormány egy hamis kifogásra hivatkozva akarja a demokráciát kicsinálni, ugyanis az Európai Parlament, de a lengyel és a román országgyűlés is képes online ülésezni.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek