Kiderült, hogy miért kussol Áder hetek óta, miközben fejre állt az ország

A nemzet horgásza néma maradt a koronavírus-kataklizma közepén.

Az Index megpróbálta kideríteni, mért hallgat hetek óta a köztársasági elnök, miközben az országban március 11-én vészhelyzetet rendelt el a kormány, az iskolák bezártak, és ezen kívül is életbe lépett egy sor korlátozó intézkedés.

Áder János a március 15-ei beszédet leszámítva egyszer sem szólalt fel, noha az ország a feje tetejére állt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a következő választ küldte az Indexnek:

az elmúlt hetekben Áder János Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki.

A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak.”

Ezen túl a koronavírus miatt Áder külföldi programjait lemondták, diplomáciai látogatásait később pótolja.

Több hazai programját is törölni kellett: nem adta át például a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, elmaradt egy klímaelőadása a kecskeméti Neumann János Egyetemen, és a Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényeit sem tartották meg Csepelen.

Az Index felidézte, hogy a feltűnően csendes Áder János osztrák, lengyel, cseh, vagy szlovák kollégája ezekben a napokban több alkalommal is a nyilvánossághoz fordult, és beszélt a koronavírusról.

Valódi Hírek