Bezárnak a budapesti óvodák, bölcsődék, fürdők és az Állatkert is (+videó)

Ha a város időt nyer, szó szerint életet nyerhet – fogalmazott drámai bejelentésében a főpolgármester.

A budapestiek készüljenek a legrosszabbra, hogy az elkerülhető legyen – mondta szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely közölte: hétfőtől az óvodáknál, bölcsődéknél csak ügyelet lesz. Bezárnak a fürdők és az Állatkert is. Külföldi példákból lehet tanulni: amennyire csak lehet, álljon le a város – mondta.

Karácsony hozzátette: egyelőre hatályos az a kormányrendelet, ami alapján az önkormányzatok nem zárhatnak be óvodát és bölcsődét, de készül ennek módosítására.

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a kerületek és a főváros által működtetett óvodák. Egy ügyeleti rendszer marad, azt a kerületek levezénylik. A rászoruló családok gyerekeinek étkezését biztosítják.

Bezárnak a budapesti gyógyfürdők, leszámítva az egészségügyi szolgáltatást. Az Állatkert is bezár vasárnaptól. A buszokra és trolikra nem lehet az első ajtón felszállni – mondta Karácsony.

Mint arról mi is beszámoltunk: hétfőtől lekordonozzák a buszok és trolik elejét. Jelenleg nem csökkentik a járatok számát, de még átgondolják ezt is.

Hétfőtől 100 forintért lehet használni a Bubit. Aki teheti, inkább járjon azzal tömegközlekedés helyett.

Ha időt nyer a város, szó szerint életet nyerhet

– ismételte meg Karácsony. Reméli, ha most visszavesz a város, akkor kisebb lesz a krízis, mint más európai országban.

Ha el lehet érni, hogy ne egy időpontban támadjon meg minden budapestit a járvány, az egészségügyi ellátórendszer el tudja viselni a terhet. Ehhez együttműködés kell – hangsúlyozza újra.

Az önkormányzati dolgozók fizetése nem fog csökkenni amiatt, hogy otthon maradnak a gyerekükkel – mondja Karácsony. Szerinte a kormánynak is gondoskodnia kell erről.

Rendkívüli sajtótájékoztató koronavírus-ügyben

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. március 14., szombat

.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek