Kamara: Nincs elég és megfelelő védőfelszerelés az orvosoknak!

Villámgyorsan nagy baj lehet.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik

„életük kockáztatásával állnak helyt a koronavírus-helyzet idején”.

Hozzátette azonban: az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés.

Az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól: megfelelő védőeszközöket nyújtson a egészségügy dolgozóknak, maszkból többet, mert az kevés – mondta Kincses.

Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta, az orvosok korfája magas, 60 évnél idősebb, ezért ők veszélyeztetettebbek.

A védőeszközök száma a háziorvosoknál és a kórházi dolgozóknál is elégtelen, maszk sincsen elég, legalábbis erről kaptak visszajelzéseket több helyről. Ezt jelezték már az Operatív Törzsnek is.

Hozzátették, a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, de a Kamara kéri a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne a háziorvosokra hagyja ezt a feladatot.

Eddig is nehéz volt az egészségügyi dolgozók helyzete, a koronavírus miatt most még nehezebb – hangzott ez a sajtótájékoztatón.

Lénárd Rita úgy fogalmazott,

bizonytalan volt eddig is a betegellátás, most pedig az a helyzet, hogy idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba.

Svéd Tamás kamarai titkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül a járványt lelassítani, akkor a problémát nem a műszerek, hanem az egészségügyi dolgozók száma okozza majd.

Az ápolók, aneszteziológusok körében jelent ez igazán problémát, ezeken a szakterületeken óriási a külföld elszívó ereje.

Már eddig is erőn felül teljesítettek az egészségügyi dolgozók. Ha ennél is nagyobb lesz a leterheltség, nem biztos, hogy helyt tud állni a megfogyatkozott személyzet – tette hozzá.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek