FRISS: Az egész Unióban Magyarországon nőttek a legjobban a jövedelmi különbségek szegények és gazdagok között (+grafikon)

Drámai jelentés látott napvilágot.

Az elmúlt időszakban Magyarországon növekedtek a legjobban a társadalmi egyenlőtlenségek az EU összes tagországa között – ez derül ki a Európai Bizottság legfrissebb országjelentéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett elsőként.

Míg az Unió legtöbb országában csökkentek, vagy csak csekély mértékben növekedtek az egyenlőtlenségek 2008 és 2018 között, addig Magyarországon az ezt mérő Gini-index egyedülálló módon, csaknem öt százalékkal nőtt.

Erről egy szemléletes ábra is szerepel az Európai Bizottság jelentésében:

Ábra: Európai Bizottság

A romló mutatóért kétségkívül az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése felel a legnagyobb mértékben, amely közvetlenül sarcolja a munka- és tőkejövedelmeket.

A lineárisan egykulcsos személyi jövedelemadó szinte egyedülálló a világon, a legtöbb ország sávosan progresszív adót alkalmaz.

A portfolio.hu kiemeli azt is, hogy a fogyasztási adó egyik országban sem olyan magas, mint Magyarországon.

Az ÁFA ugyanis minden jövedelmi helyzetben levő fogyasztónak 27%-os, de míg a jobb helyzetben levők jövedelmükből félre is tudnak tenni (ha esetleg állampapírba, akkor az adórendszer még inkább nekik kedvez), addig a szegényebbek jellemzően jövedelmük 100%-át elfogyasztják.

Ezzel párhuzamosan a társadalmi juttatások is a módosabbakat és a magasabb jövedelműeket szolgálják inkább, tekintve, hogy az elmúlt években az adókedvezmények váltak jellemzővé, valamint az olyan, nagyobb önrész meglétét feltételező támogatások, mint a CSOK, vagy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

(portfolio.hu / mérce.hu)