A tanárok szerint Kásler „nyomorúságos pótlékkal” akarja kiszúrni a tiltakozók szemét

Nem hátrálnak, sőt a sztrájkköveteléseiket kiegészítették a NAT visszavonásával.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a honlapján reagált Kásler Miklós hétfői bejelentésére, mely szerint júliustól 10 százalékkal emelik a tanárok bérét. A miniszter szerint ez technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetését jelenti.

A PDSZ azt írja:

„A kormány nyilván érzi, hogy az oktatási dolgozóknál a NAT-nak nevezett fércmunka bevezetése az utolsó csepp volt a pohárban. Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét.”

Közleményük szerint múlt héten Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős szakállamtitkárnál tárgyaltak, és akkor ugyan szóba került egy tíz százalékos pótlék de az erről szóló egyeztetést a következő találkozóra ígérte. Ezután mégis bejelentette azt a kormány.

A PDSZ szerint a 10 százalékos pótlék nem béremelés, és nem világos, mihez képest 10 százalék. A szakszervezet úgy tudja, az intézményvezetők és helyetteseik viszont közel 100 százalékos pótlékemelést kapnak.

„Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket” – írják.

„A kormány szándéka egyértelmű: az intézményvezetők lekötelezésével próbálja lenyomni a torkunkon a kifizetetlen túlórákat, az elfogadhatatlan fércmunka NAT-ot, az iskolai erőszakra adott impotens válaszokat.”

A PDSZ ezzel szemben azt követeli, hogy a béreket a mindenkori, és ne a 2014-es minimálbérhez igazítsák, a sok éves elmaradás miatt pedig egyszeri, 60 százalékos emelést akarnak. A szakszervezet eddigi öt sztrájkkövetelése pedig hétfőn kiegészült egy hatodikkal:

„Vonják vissza a Nemzeti Alaptanterv ebben az évben megjelent változatát.”

(pdsz.hu / 444.hu)

Valódi Hírek