Tüntetők várták Orbánt Berlinben (+videó)

Épp a Néppártba próbálta visszakönyörögni magát.

Berlinbe látogatott hétfőn Orbán Viktor, hogy találkozzon Angela Merkel német kancellárral, valamint a kereszténydemokrata CDU elnökével, Annegret Kramp-Karrenbauerrel.

Német lapinformációk szerint Orbán azért utazott a német fővárosba, hogy kipuhatolja, a Fidesz milyen feltételek mellett maradhatna az Európai Néppártban.

Orbán a Facebook-oldalán egyelőre egy fotóval intézte el a látogatást, amely mellé azt írta: „A Sas leszállt”.

Azonban, mint egy Twitterre feltöltött videóból kiderül, a CDU székházánál tüntetők várták a magyar miniszterelnököt.

A tiltakozók egy hatalmas

„Orbanistan powered by EU”

(Orbánisztán az EU támogatásával) feliratú transzparenssel fogadták a magyar kormányfőt:

.

Mint kiderült: a tüntetők a Freie Ungarische Botschaft és az Ungarn DemokraTisch! nevű berlini magyar szervezetek aktivistái voltak, akik élesen kritizálták a találkozót és a Fidesztől való egyértelmű elhatárolódásra szólítják fel a CDU-t.

Az aktivisták szerint az Orbánnal való berlini találkozó jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az Orbán-rezsim miként ássa alá a magyar jogállami rendszert – felidézték, hogy 2019 decemberében már a független igazságszolgáltatásra került sor.

Felszólaltak az ellen, hogy a decemberi törvénymódosítások értelmében „az állami szervek a számukra kényes ügyeket a független igazságszolgáltatás megkerülésével egyenesen a baráti alkotmánybíróságra vihetik mint végső fórumra”.

„Tisztelt Merkel Asszony, tisztelt Kramp-Karrenbauer Asszony, nagyon reméljük, hogy a magyar kormányfő angyali türelmüket nem azzal szerezte meg, hogy 1,77 milliárd euró értékben német fegyvereket vásárolt, ami az engedélyezett németországi fegyverkezési export 22%-át tette ki 2019-ben.

Azt is reméljük, hogy nem azért hunynak szemet Magyarországon a sajtószabadság megsértése, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása, az ellenzéki pártok és a civil társadalmi szereplők zaklatása felett, mert ellentételezésként a német vállalatok kedvező körülmények között tudnak Magyarországon beruházni, és ezért az Orbán-kormány a munkavállalói jogokat készségesen korlátozza és a dolgozókat évi többszáz túlórára ítéli.”

– szólt a tüntetők beszéde.

Az aktivisták bírálják, hogy a CDU vezető politikusai egyáltalán fogadják Orbánt: míg alig néhány napja Merkel és Kramp-Karrenbauer még határozottan elítélte a CDU türingiai lepaktálását a populisa és antidemokratikus AfD-vel, ez a határozottságuk már elvesztik európai szinten, amikor az Orbán Viktorral való együttműködésről van szó.

Az Európai Néppártból való hivatalos felfüggesztésük ellenére a fideszes képviselők továbbra is egy frakcióban ülnek az Európai Parlament CDU-s és CSU-s képviselőivel.

„Ami nem lehetséges Erfurtban, az miért elfogadható Brüsszelben?”

– kérdezik a berlini tüntetők.

A Freie Ungarische Botschaft tüntetőinek közleménye szerint egyértelmű, hogy a Fidesz „megszelídítésére” irányuló kísérletek a párt Európai Néppártban való tartásával kudarcot vallottak.

„A CDU-nak meg kell húznia a határt, és felszámolni az antidemokratikus és Európa-ellenes erőkkel vállalt bárminemű politikai közösséget.”

– szögezték le.

(hvg.hu / mérce.hu)

 

Valódi Hírek