Kiderült: Rejtélyes telefonos üzenetekkel csalogatták a menekülteket a szerb-magyar határhoz

Egyre több a gyanús jel.

Helyszíni riporttal jelentkezett a szerb-magyar határról a Népszava, miután csütörtökön több száz menekült gyűlt össze a kelebiai határátkelőnél, amire azonnal hatalmas riogatókampányt épített a kormány és médiája.

A lap megszólaltat egy huszonéves, Aminaként bemutatkozó damaszkuszi nőt, aki a gyerekeivel menekült el a háborús Szíriából.

A nő elmondta: az előző napokban üzenetek kezdtek terjedni az általuk használt egyik mobiltelefonos alkalmazáson, a WhatsAppon arról, hogy a magyarok rövidesen megnyitják a határt.

Azonban mint ráébredtek, az egész beugratás volt: a magyar határ nem nyílt meg.

A menekültek állítják: amint elérték a határt, abbamaradtak a rejtélyes WhatsApp-üzenetek, és az indulásra, demonstrációra buzdító Facebook-csoportok is megszűntek.

A Népszava felhívja a figyelmet arra, hogy Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtök este szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó menekülteket, akik ezért indulnak el Magyarország felé.

A szerbek egyébként gyorsan léptek: mint megírtuk, péntek hajnalra buszokkal szállították el a menekülteket a macedón határ melletti Presevo befogadóközpontba.

(Népszava / Nyugati Fény)

Valódi Hírek