Hatalmas vagyont csináltak maguknak szekszárdi fideszesek: Tudták, hogy az államnak kelleni fog majd a terület

Hadházy Ákos szerint bennfentes kereskedésről és hűtlen kezelésről van szó.

Szekszárdi fideszesek megvásároltak egy lerobbant, üres húsüzemet, amire a paksi atomerőmű-bővítés miatt néhány hónap múlva szüksége lett az államnak.

A paksi atomerőmű-bővítés érdekeire, a kiszolgáló infrastruktúra biztosítására hivatkozva hatalmas ingatlanvásárlásokra adott engedélyt a Miniszterelnökség, ami alkalmat adott a környék néhány fideszes politikusának, hogy projektből maguk is nagy pénzeket akasszanak le.

Az ingatlanügyleteket az állami tulajdonban lévő paksi ipari park, hivatalos nevén a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. hajtotta végre Lázár János minisztersége idején.

2018-ban több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására.

A 24.hu 2018. decemberében írta meg, hogy a kft. nemcsak paksi földeket vett, hanem egy rég csődbe ment, lepusztult húsüzemet is, ami ráadásul 40 kilométerrel arrébb, Szekszárdon található.

2018 májusában 1,8 milliárd forintot fizettek ki a használaton kívüli gyártelepért, ami azóta is üresen áll.

fotó: 24.hu

Az eladó a Cseppkő Faktor Zrt. volt, amely pont a paksiak terjeszkedése előtt csapott le az ingatlanra, pedig korábban hiába próbálták azt árverésen elsózni, senkinek sem kellett.

A mérlegbeszámolóban nem szerepel, mennyiért vették meg, de elképzelhető, hogy mintegy

300-400 millió forintért szerezték meg az ingatlant,

amelyért nyolc hónappal később

az állam négy-hatszoros összeget fizetett.

A szerencsés szekszárdi cég közvetett résztulajdonosa, egyben jelenlegi vezérigazgatója Kapitány Zsolt, a Tolna megyei közgyűlés fideszes tagja, aki az üzletkötés idején a közgyűlés alelnöki posztját töltötte be.

A cég köré font tulajdonosi hálóban a közvetett tulajdonosok között van a szekszárdi választási bizottság fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a trafikbotrány egykori szereplője, Fajszi Lajos korábbi fideszes önkormányzati képviselő.

Az adásvétel gyanús körülményei miatt Hadházy Ákos független képviselő tavaly feljelentést tett a rendőrségen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

A BRFK korrupció és gazdasági bűncselekmények elleni főosztálya a napokban szüntette meg a nyomozást azzal a megállapítással, hogy amit a feljelentésben vázoltak, nem bűncselekmény.

A határozat arról tanúskodik, hogy a nyomozás során fel sem merült, hogy megvizsgálják, a helyi politikusok cége miképp realizálhatott óriási, akár milliárdos hasznot az ügyleten.

A záródokumentum még azt sem tisztázta, hogy a Cseppkő Faktor mennyiért szerezte meg az ingatlant, az pedig elő sem került a nyomozati anyagban, hogy kapott-e valaki bennfentes információt a PIP vásárlási szándékairól.

Hadházy Ákos pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta:

Póla és Kapitány fellélegezhetnek, de azt hiszem, az elévülés ezzel a gyalázatos határozattal újra kezd ketyegni, mert ez ugyanúgy a bűncselekmény része

(via 24.hu)