Hivatalos: Magyarország lett az Európai Unió második legkorruptabb állama

„A jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át” – írják hazánkról.

Megjelent a Transparency International legfrissebb jelentése, amelynek tanúsága szerint hazánk az Európai Unió második legkorruptabb tagállama.

A szervezetnél kiszámolták a Korrupció Érzékelési Indexet (CPI), ami üzletemberek és szakértők érzékelése alapján mutatja a közszektor korrupciós fertőzöttségét.

Magyarország 2019-ben 44 pontot kapott a százas skálán, ahol nulla pont jár a legkorruptabb, és száz a legtisztább országnak.

Ez két ponttal rosszabb még a tavalyi eredménynél is.

Összességében az EU-ban

egyedül Bulgáriában rosszabb a helyzet,

Magyarország pedig – Romániával holtversenyben – az Unió második legkorruptabb állama lett.

kép: Transparency International

A Transparency szerint Magyarországon

„a korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható.

A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb”.

A jelentés arra jutott, hogy

„Magyarországon az elmúlt évtizedben a korrupció végletesen központosítottá vált”.

Mint írják:

„A jelenlegi hazai állami korrupció lényege a gazdasági erőforrásoknak különféle eszközökkel történő el- és újraosztása, az új elit megteremtése, a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása.

Mindez sokszor intézményesülten történik.

A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át. A korrupció a rendszer része lett és nem mellékhatása.”

FRISSÍTÉS: A Demokratikus Koalíció reagált a frissen napvilágot látott jelentésre. Mint írják:

„Újabb siralmas versenyben került szégyenpadra Magyarország. A Transparency International adatai szerint ugyanis a korrupció a rendszer része lett, nem mellékhatása.

A beszámolóból az is kiderül: az EU-forrásból finanszírozott közbeszerzéseknél kiosztott pénz húsz százalékát Mészáros Lőrinc cégei nyerték el.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-rezsim égigérő szégyene, hogy Magyarország már csak szégyenlisták vezető helyeire képes felkapaszkodni.

Mi, európai magyarok nem akarjuk, hogy bennünket és hazánkat a mértéktelen, intézményesített lopásról és a nemzet gázszerelőjéről azonosítsanak be.

Ezért dolgozunk itthon és Brüsszelben is azon, hogy ezért a szégyenért felelős emberek eljussanak a számonkérésig és a méltó büntetésig.”

– zárul az ellenzéki párt közleménye.

(Transparency International / 444.hu)

Valódi Hírek