Mindenkit váratlanul ért az orosz kormány lemondása – Ez lehet a háttérben

Még a miniszterek sem tudtak előre Medvegyev lépéséről.

Alig két órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfő beszédet intézett a törvényhozáshoz, lemondott az orosz kormány, élén Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel.

Medvegyev közölte:

„Ezek a változtatások, miután életbe lépnek, jelentős változást hoznak nem csak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat is.

E tekintetben, nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – kötelességünk lehetőséget adni az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára és a jelen körülmények között, úgy vélem, a leghelyesebb, összhangban az alkotmánnyal, ha a teljes kormány benyújtja lemondását.”

A kormány ezek után ügyvezetőként marad hivatalban.

Putyin megköszönte a munkát Medvegyevnek és kormányának. Elégedett volt a kormány tevékenységével noha „nem sikerült minden, de minden sosem sikerülhet teljes egészében”.

Az elnök minden kormánytagot arra kért, lássa el feladatát az új kormány hivatalba lépéséig.

Miért mondott le a kormány?

Vlagyimir Putyin mai évindító beszédében a hatalmi struktúra átalakítását vázolta fel, közölve, hogy a jövőben erősebb parlamentre van szükség, amely több beleszólást, és ezzel több felelősséget visz a kormányzat politikájában.

Jelenleg a kormány az elnöknek felel. A jövőben a kormányfő és a kormány tagjainak kiválasztásában kapna a parlament alapvető szerepet, az általuk megszavazott személyeket az elnök köteles lesz beiktatni.

Putyin szerint az ország alapvetően továbbra is elnöki köztársaság marad, de a hatalmi jogkörök óvatos átalakításával változik a helyzet a Borisz Jelcin idején kialakítottakhoz képest.

A Putyin által javasolt módosítások még nem léptek életbe, az alkotmánymódosítást igénylő javaslatokra Putyin népszavazást javasolt.

A kormányból sem tudta senki, hogy Medvegyev lemond – közölték a Kommerszanttal kormányzati források.

A parlament alelnöke, Alekszandr Zsukov szerint minderről a kormánytagok Putyin beszéde alatt értesültek.

Több miniszter is elmondta, a helyzet teljesen váratlanul érte.

Hogy Medvegyev mióta tud a tervről, az kérdés, de láthatóan előtte már egyeztetett Putyinnal.

„Ezt aztán tényleg semmi sem gondolta” – mondták az Indexnek orosz újságírók. Már a Putyin beszédében elhangzott változtatások is váratlanok voltak, az meg végképp, hogy órákkal ezután lemondana a kormány.

„Szép lassan csak elértünk a hatalom átadásának megkezdéséhez” – mondta egyikük, utalva arra, hogy Putyin elkezdte kidolgozni a struktúrát, amelyben majd működnie kellene a posztputyini Oroszországnak.

Sokan ezt 2018-ra várták, de Putyin újraválasztása után úgy tűnt, az elnök mégsem dolgozott láthatóan azon, hogy megkezdje lehetséges utódja felépítését.

Ez most sem látszik, de az új kormány létrehozása – amelynek kinevezésében már nagyobb szerepet fog játszani a parlament – már alkalmas lehet arra, hogy meginduljon az utód felépítése.

(MTI / Kommerszant / Index)

 

Valódi Hírek