Áll a bál: A törökbálinti MSZP-s elárulta az ellenzéket és átült a Fideszhez

Már megint az MSZP.

Az önkormányzati választások után speciális helyzet állt elő a Pest megyei Törökbálinton: a polgármesteri címet ugyan a fideszes Elek Sándor nyerte el, de a testületben az ellenzéki pártok kerültek többségbe.

Négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy MSZP-s képviselő került be a testületbe, velük szemben pedig a polgármesterrel együtt öt Fidesz-KDNP-s ül.

Tehát elvileg a 12 fős testületben két fős többsége volt az ellenzéknek.

Így a polgármesternek és az ellenzéknek kompromisszumra kellene jutnia, ha működtetni szeretnék a várost.

Az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás a választást követően, mint szocialista képviselő fizikailag is átült a politikai ellenfeleihez.

Ekkor a testület felállása 7-5-ről

6-6-ra módosult.

Szentmiklósi-Tóth Tamás, az áruló szocialista

Az együttműködésnek van előzménye is. Még augusztusban a törökbálinti ellenzék egyik tagja, Kun Anna titkos kampányanyagot osztott meg a fideszes kampány irányítójával.

Később kiugrott az ellenzéki együttműködésből és a fent említett szocialista vezetővel, Szentmiklósi-Tóth Tamással együtt külön indultak el a választáson.

Tehát már a kampányban kettészakadt az ellenzék. Egyik csapatban a helyi civilek, a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik, a másik csapatban pedig az MSZP-P, a Liberálisok és a Szolidaritás mozgalom állt össze.

A szocialista arra hivatkozva rúgta fel az együttműködést, hogy a kampány várható hangnemével nem ért egyet.

Szentmiklósi-Tóthnak, amint kiugrott, jutott óriásplakáthely, méghozzá egy olyan hely, amit előtte a Fidesz használt.

De más segítséget is kapott a Fidesztől. Állítólag a Fidesz aktivistái hordták szét az MSZP-s jelölt szórólapjait is.

Végül neki nem sikerült megnyernie a körzetét, kompenzációs listáról jutott be a testületbe.

Az új testületben Szentmiklósi-Tóth számos ellenzéki javaslatot a Fidesszel közösen leszavazott, illetve tartózkodásával megakadályozott.

Például nem támogatta azt az ellenzéki beadványt, ami szorgalmazta, hogy a város működjön átláthatóbban, tehát a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok, amiken Törökbálint elindul és közérdekű adatigénylések legyenek nyilvánosak.

És a fideszesekkel együtt szavazott akkor is, amikor háromszorosára emelték a polgármester fizetését.

Szőke Péter, az ellenzék közös civil polgármesterjelöltje szerint a Fidesz nem tudja elfogadni a választás eredményét, nem akar együttműködni.

Ha Szentmiklósi nem állt volna át, akkor szerinte komoly dolgokat tudtak volna véghez vinni, de a jelenlegi helyzetben már csak meggátolni tudnak ügyeket, elérni nem.

„Még az előrehozott választás is benne van a levegőben.”

mondta Szőke Péter.

Ugyanis a kiegyenlített erőviszonyok miatt a testület nem tudott sem bizottságokat felállítani, sem alpolgármestert választani és esélyes, hogy a költségvetést sem fogják tudni megszavazni. A törökbálinti városvezetés gyakorlatilag lebénult.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az eset után kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és az MSZP-ből történő kizárását.

(via 444.hu)

Valódi Hírek