Tízezren vonultak utcára Varsóban, mert Orbán haverja el akarja némítani a kritikus bírákat

Hatalmas tüntetést tartottak a bíróságok függetlenségéért.

Több mint tízezren vonultak utcára szombaton Varsóban, hogy tiltakozzanak a bírák fegyelmezéséről szóló lengyel törvényjavaslat ellen.

A tüntetést a lengyel bírák szervezték, hozzájuk csatlakozott 22 európai országból több száz bíró, valamint több ezer varsói lakos.

A demonstráció kiváltó oka a lengyel kormánypárt, a Fidesszel szövetséges szélsőjobboldali Jog és Igazságosság (PIS) által kidolgozott és a szejmben december 20-án elfogadott jogszabálytervezet.

Ez egyebek mellett arról rendelkezik, hogy

„az igazságszolgáltatás akadályoztatása”

címén fegyelmi eljárást lehetne indítani az igazságügyi reformokkal szembeszálló bírák ellen.

Az ellenzék azzal vádolja a szélsőjobboldali PiS-t, hogy el akarja némítani a tiltakozó bírákat.

Talárt viselő bírák tüntetnek Varsóban / fotó: MTI

A helyzet súlyosságára utal, hogy csütörtökön az Európai Unió Bíróságának elnöke, Koen Leanarts küldött burkolt figyelmeztetést a lengyel kormánynak.

„Nem lehet az EU tagja egy olyan állam, ahol nem működnek a független, pártatlan bíróságok a méltányos eljáráshoz való jog szellemében, amelyek fenntartanák az európai uniós jogot”

– szögezte le Leanarts a Varsói Egyetemen tartott vitán.

Az EU legfelsőbb bíróságainak elnökeit tömörítő szervezet aggályait fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, a Bírói Tanácsok Európai Hálózata pedig arra szólított fel mindenkit az EU-ban, hogy védelmezze a bírói függetlenségét.

Hasonló véleményre jutott decemberben a lengyel legfelsőbb bíróság is.

(Index / Mérce)

Valódi Hírek