FRISS: Vádlott lett Bencsik András

18 éves diáklányt rib**cozott le, jogi következményei lettek.

Még tavaly januárban írt nyílt levelet Bencsik András a Facebookon Nagy Blankának, amit azóta a közösségi média törölt az oldalról.

A bejegyzésben a fideszes újságíró egyebek mellett

rib**cnak

nevezte a 18 éves ellenzéki diáklányt.

A bejegyzés miatt Nagy Blanka magánváddal élt, azonban a Budaörsi Járásbíróság októberben megszüntette a szinte éppen csak elindult eljárást, mondván, Bencsik tette nem bűncselekmény.

Ezt a döntést helyezte hatályon kívül a diáklány fellebbezésére a Budapest Környéki Törvényszék, amely szerint jogszabálysértő volt az eljárás megszüntetése.

Ezt már egy december végén hozott végzés mondta ki, amiről Nagy jogi képviselője számolt be. Ezért az elsőfokú bíróságot a becsületsértés miatt indult büntetőügy folytatására utasították.

Bencsik András eljárásjogi pozíciója vádlott

– áll a végzésben, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.

Így biztosan bíróságon dől el, vajon Bencsik szavai a „közszereplőnél még belefér, ezért tűrni kell” kategóriába tartoznak-e, és egyáltalán közszereplőnek számított-e a diáklány 2018-ban.

Első fokon ugyanis arra hivatkozva állították meg az eljárást, hogy a bíróság szerint a diáklány – saját döntése alapján – nagy nyilvánosság előtt kifejezte politikai nézeteit, ezzel „kivételes közszereplővé vált”, így nagyobb a tűrési kötelezettsége az általa kinyilvánított politikai vagy közéleti vélemény kritikáival szemben.

Nagy Blanka viszont kitart amellett, hogy a kormányhű főszerkesztő bejegyzésének célja kizárólag az ő megalázása, sértő lejáratása volt, így erre nem vonatkozik a véleményszabadság adta védelem.

A törvényszék mindenesetre azzal érvelt, hogy a becsületsértés kérdését, ahogy Nagy közszereplői minőségét sem lehet bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül eldönteni, ezért utasította az elsőfokú bíróságot a folytatásra.

„Megismétlődött ugyanaz, mint Bayer Zsolt esetében: láthatóan nem akarták érdemben lefolytatni a magánvádas ügyet, de fellebbeztünk, és utána a másodfok helyre tette a Budaörsi Járásbíróságot”

– mondta a döntésről Litresits András, a diáklány ügyvédje.

(via hvg.hu)

 

Valódi Hírek