Két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot vesztegetésért Horvátországban

A MOL-vezér nem vett részt a tárgyaláson és az ítélethirdetésen.

Ítéletet hozott a zágrábi bíróság Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök és Hernádi Zsolt MOL-vezér vesztegetési ügyében – írja a 24sata.hr nevű horvát hírportál.

Az elsőfokú bíróság mindkettőjüket bűnösnek találta:

Sanadert 6 év,

Hernádit 2 év

börtönre ítélte.

„A MOL-csoport csalódottan értesült a Zágráb Megyei Bíróság ítéletéről a Sanader-perben, hiszen a korábbi határozatok, mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választott bíróság (UNCITRAL) részéről azt állapították meg, hogy a Mol nem követett el bűncselekményt”

– reagálta az ítéletre a magyar olajtársaság.

„A MOL ragaszkodik a korábbi érveihez, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen”

– írták közleményükben.

Az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a MOL-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását.

„A MOL INA-val kapcsolatos stratégiája pedig változatlan, ahogyan azt néhány hete is bebizonyítottuk a rijekai maradékfeldolgozási projekttel kapcsolatos beruházási döntés jóváhagyásával” – tették hozzá.

A közleményben leírtakból arra lehet következtetni, hogy fellebbeznek az elsőfokú bírósági döntés ellen.

A vád szerint 2009-ben két ciprusi cég 5 millió eurót átutalt egy svájci vállalatnak, a horvát ügyészség szerint a valódi feladó Hernádi Zsolt, a MOL első embere, a végső címzett pedig Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök lehetett.

Mindez épp akkor történt, amikor a MOL átvette az INA horvát energetikai cég fölött az irányítást. (Többségi tulajdonba nem került a cégben, de a felügyelőbizottság 9 tagjából 5-öt delegálhatott.)

2012-ben egy horvát bíróság már bűnösnek mondta ki Sanadert a MOL–INA ügy miatt. Az egykori miniszterelnök börtönbe is ment, de 2015-ben az alkotmánybíróság eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A horvátok kérték Hernádi kiadatását is, de a magyar hatóságok ezt megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy 2013-2014-ben már vizsgálódtak, jogerősen felmentették Hernádit a nemzetközi korrupció vádja alól, és egyébként sem látják biztosítottnak, hogy tisztességes eljárás jönne Horvátországban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019 szeptemberének végén elutasította a Hernádi keresetét Horvátország ellen, amelyet szabad mozgásának korlátozása miatt nyújtott be.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a MOL–INA-üggyel kapcsolatban azt mondta, az tíz éve nehezíti a két ország kapcsolatát, de a nyitott kérdések megoldására mindkét kormány részéről megvan az akarat és a szándék. Hozzátette: fontos, hogy ez a probléma ne terhelje tovább a mindennapi kapcsolatainkat.

Újságírói kérdésre válaszolva Plenkovic elmondta, Horvátország álláspontja nem változott, a kormány továbbra is vissza akarja vásárolni az INA horvát olajipari vállalt részvényeit a MOL-tól, de minden ár kérdése.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek