Kijöttek az adatok: Egymillióan munkával keresnek kevesebbet, mint a minimálbér

Valóság a Fidesz-propaganda mögött.

Bár a minimálbér az a legkisebb kötelező bér, amit ma – néhány kivételtől eltekintve – minden foglalkoztatottnak minimum meg kellene kapnia, az adóbevallásokból úgy tűnik, ez nagyon nem így van.

A Policy Agenda a Népszavában vizsgálta meg az adóbevallásokat. Ezekből kiderül: a dolgozók harmadának még ezt az előírt legkisebb bért sem fizetik ki munkájáért.

A KSH adatai szerint a tavalyi évben több mint 4 milliónyian dolgoztak alkalmazottként, a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál 4,28 millió munkaviszony után vallottak be jövedelmet.

Közülük azonban csak 2,9 millióan írtak be havi átlagban minimum 138 ezer forintos fizetést, vagyis legalább az akkori minimálbért.

Ez a 136 ezer közfoglalkoztatott és a 187 ezernyi részmunkaidős dolgozó esetében még érthető is volna, hiszen esetükben törvényileg is megengedett a minimálbérnél kisebb fizetés.

A kormány szerint előbbieket épp a minimálbérnél is kisebb fizetség motiválja az elsődleges munkapiacra való visszatérésre, utóbbiaknál pedig a kevesebb munkaóra indokolhatja az alacsonyabb fizetést.

Van azonban még rajtuk kívül is további 770 ezer fő, akik szintén kevesebbet keresnek havi átlagban, mint a minimálbér.

A kutatás szerint csak

minden negyedik munkavállaló keresett tavaly átlagbér felett,

a dolgozók csaknem fele a minimálbér és az átlagfizetés közötti összegeket vihetett haza havonta.

A tavalyi adóbevallások vizsgálatából az is kiderült, hogy a béregyenlőtlenséget gyakorlatilag konzerválja az egykulcsos személyi jövedelemadó.

Márpedig a keresetek közti különbségek óriásiak: a legfelső jövedelmi tizedbe tartozó munkavállalók ugyanis éppen annyit vittek haza, mint a dolgozók kevesebbet kereső kétharmada.

Ez azt jelenti, hogy 428 ezer jól fizetett munkavállaló éppen annyi pénzt keresett 2018-ban, mint 2,8 millió másik dolgozó együttvéve.

Arról, hogy a KSH hogyan trükköz az átlagbér számításával, itt írtunk bővebben:

Leleplezték: Hatalmas trükk van a KSH számításában – Így jön ki a 370 ezres átlagkereset

.

(via Népszava / címlapkép: illusztráció)