Most derült ki: Orbánék 54 milliárd forintért vesznek autókat a Porsche Hungáriától

Főleg luxusautókat rendelnek.

A Porsche Hungária kapta a legnagyobb, több mint 54 milliárd forintos megbízást azon a tenderen, amelyen összesen 82,5 milliárd forintot költ az állam gépjárművekre – írja a Népszava az európai közbeszerzési értesítő alapján.

A pályázatokon rendre jól szereplő Porsche mellett még négy másik autókereskedővel szerződött az állam milliárdos nagyságrendű autóbeszállításra, valamint szervizelésre.

A Magyar Suzuki 12 milliárdos, a Schiller Autóház 10,8 milliárdos tételben szerződött a pályázatot kiíró Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósággal (KEF).

A szerződések alapján a következő kilenc évben minisztériumok, valamint más költségvetési szervek hívhatnak le különféle típusú autókat.

A közbeszerzési értesítőből nem derült ki, hogy pontosan hány gépjárművet venne az állam, és azt sem lehet tudni, hogy autónként mennyit fizet majd az adófizetői pénzekből. Az időközben megkötött szerződésekből csak az látható, hogy bizonyos autókategóriákban 20 százalékos kedvezményt adtak a nyertes autókereskedők.

Alsó középkategóriájú személygépkocsikat 4,6 milliárd forintért, középkategóriájú ügyintézői személygépkocsikat 14 milliárdért, többfunkciós középkategóriájúakat 8,5 milliárdért vásárolnának.

A felső középkategóriájú autókra 16,75 milliárd forintot költenének, különféle kategóriájú egyterű személyautókat 14,7 milliárdért vennének, terepjárókra pedig 8,5 milliárd jutna.

Ötszemélyes áruszállító pick-upokra 1,5 milliárd forintért vár ajánlatokat a főigazgatóság, kisáruszállítókat 1,85 milliárdért vásárolnának, többfunkciós kisáruszállítókat 2,8 milliárdért vennének.

5 milliárdért vásárolnának kompakt áruszállítókat, 2,2 milliárd jutna magasított áruszállítókra, speciális kialakítású szállítójárműveket pedig 2 milliárdért vásárolnak.

(Népszava / Index)

 

Valódi Hírek