Iványi Gábor: „Orbán megsértődött, mert azt mondtam, el fog kárhozni!” (NYF-Interjú)

Ilyet a kommunisták sem csináltak! – mondja az Evangéliumi Testvérközösség vezetője arról, ahogyan a NER kőkemény brutalitással megcsorbította a jogaikat. Iványi Gábor szerint Orbán Viktor ma még miniszterelnök, de holnap lehet hogy egy pária, akinek küzdenie kell, hogy ne csukják börtönbe. Interjú.

Nyugati Fény: Hogyan tudják fenntartani a karitatív tevékenységet, ha nincs pénz?

Iványi Gábor: Valamennyi pénz van, csak nem annyi, amennyi járna, és ami van, az nem elég. Mi nem azért várjuk el az ilyenkor elvárható állami támogatást, mert könnyebben szeretnénk élni, hanem azért, mert megdolgoztunk érte, és hogy megfelelően el tudjuk ezeket az államtól átvállalt feladatokat látni. De politikai megfontolásokból kevesebbet adnak, mint amennyi járna. 2010 óta állandó küszködésben élünk, csoda hogy egyáltalán még élünk.

NYF: Kevés szó esik róla, de tulajdonképpen mi van emögött az elszánt sértődöttség mögött? Mi a baja Orbán Viktornak Iványi Gáborral, személyes-e ez a konfliktus, és mikor kezdődött?

I.G.: Ő azt mondja, hogy én valamilyen parlamenti döntés kapcsán lefasisztáztam őt, és ezt nem tudja megbocsátani. Tegyük fel, hogy ezt tettem. Nem működhet egy jogállam úgy, hogy valaki mond egy sértőt, akár a miniszterelnökre is, és akkor megvonják a jogait, tönkreteszik a munkáját. Most már több mint nyolc éve Orbán Viktor sért meg engem valamivel.

Ha én felvetem, hogy a fasizmus irányába megyünk, erre az a válasz, hogy ő elveszi a jogaimat? Ezt nem teheti meg.

Látjuk, mégis megtette, de ilyet nem tehetne. Megjegyzem, az én nagyon sértő nyilatkozatom 2019 tavaszán hangzott el, ő pedig már 2011-ben elvette a jogainkat. Mert ő már 2011-ben tudta, hogy le fogom őt fasisztázni, mert nyilván tőlem ez is kitelik.

fotó: Wesley Studio

NYF: És ez önmagában elég volt, hogy kiessen a kegyeiből…

I.G.: De én sohasem voltam az ő kegyeiben. Én nem is akarok ott lenni.

NYF: Jó, de mégis megkeresztelte két gyermekét. Tőkés László szintén, és vele Orbán igen jó viszonyt ápol.

I.G.: Arról van szó, hogy Tőkés László vele egy húron pendül, én meg nem. Azt, amit ő itt a demokrácia felszámolása terén, a sajtószabadság, az oktatási szabadság, az akadémiai szabadság, bírói függetlenség, vallásszabadság eltorzítása és felszámolása terén tett, az számomra elfogadhatatlan, és nem vagyok hajlandó szó nélkül tűrni.

Tőkés László hajlandó nem csak szó nélkül tűrni, de igazolni is, hogy amit Orbán Viktor 2010 óta tesz, az ő számára elfogadható. Ennyi. Én nem voltam sem KISZ-titkár, sem a Liberális Internacionálé elnöke, ő volt. A barátja sem voltam soha, de ha az lettem volna, akkor nekem pláne szóvá kellene tennem, hogy amit ő csinál, olyat nem szabad csinálni.

NYF: Úgy érzi, túl kacskaringós úton jutott el Orbán oda, ahol most van?

I.G: Nem szabad, hogy ilyen kanyarokat írj le, és mindegy milyen eszmék uralkodnak, te mindig az élen legyél, függetlenül attól, hogy ezek szélsőjobboldali vagy baloldali eszmék. Nekem ezt lelkipásztorként szóvá kell tennem. Még azt is mondanom kell, hogy az, aki meg nem tér, elkárhozik. Mert ezek bibliai szavak, evangéliumi szavak.

Ezért is meg van sértve, mert én ilyeneket mondtam, hogy ő esetleg el fog kárhozni.

De én csak ismétlem Máté evangéliumának a záró gondolatait: aki nem követi valóban a krisztusi mintát, elkárhozik. Orbán Viktor azt mondta, hogy a kereszténységnek a DNS-e van nála, azt hiszi, hogy ő fogja 600 évvel a déli harangszó megszületése után megvédeni a kereszténységet a muszlim veszélytől.

Hát nem fogja megvédeni, mert még annak az örmény katonatisztnek a becsületét se tudta megvédeni, akit egy muszlim társa álmában vert agyon.

Azt a gyilkost is kiadta pénzért.

Ezekben a gyalázatos ügyekben kellene nekem hallgatnom? Ha én ezt megtenném, akkor nem volnék méltó arra a hivatásra, amire engem az Úristen hívott el, és nem Orbán Viktor kegyéből vagyok lelkipásztor. Nagyobb úrnak fogok számot adni akár az ő lelkéért is. És nekem ezért meg kell szólalnom, függetlenül attól, hogy ő hogyan játszik tékozló módon az én jogaimmal.

fotó: Wesley Studio

NYF: Mennyire szűkültek le a lehetőségeik?

I.G.: 2010 előtt körülbelül 400 millió forintot kaptunk a 3500 gyerek után, akiket a közoktatásban tanítunk, ma 190 milliót kapunk. Mások ennél sokkal többet kapnak, mert Orbán Viktor így döntött, hogy ennyit ad. Másokkal átfogó megállapodást köt, velünk évente kötnek megállapodást. Ki az, aki egy karriert föl tud építeni tudván, hogy egy évig van nálunk munkaviszonya, és nem tudni, a következő években mi lesz?

Ez az az új, illiberális világ, amiben Orbán Viktor dönti el, mi az, ami helyes, és mi nem. És nekem ebben a helyzetben asszisztálnom, hízelegnem, helyeselnem kellene annak érdekében, hogy el tudjam végezni azt a feladatot, amit nem tőle kaptam?

Én tőle nem tudok ilyen feladatokat kapni, mert ő ma miniszterelnök és lehet, hogy holnap egy pária, akinek küzdenie kell azért, hogy ne csukják börtönbe mindenféle jogsértésért és korrupcióért…

NYF: Elképzelhetőnek tartja?

Gyáván és hamisan is cselekszik, amikor nem hajlandó elismerni, hogy nem Mészáros Lőrinc gazdagszik a maga végtelen bölcsessége szerint, hanem ő nyomja oda a pénzt a saját rokonai felé. Hát mi ez? Mi történik a mai Magyarországon?

Történtek ilyenek a bibliai időkben is, de a prófétáknak akkor is azt volt a dolguk, hogy felálljanak és azt mondják: király, vétkeztél, tessék megtérni, tessék visszaadni azt, amit elvettél másoktól. A próféta, aki ilyenkor hallgat, megérdemelné, hogy kizavarják őt ebből a világból.

fotó: Wesley Studio

NYF: Önök öt éve megkísérelték rendezni a helyzetüket…

I.G.: Bizonyítottuk, hogy mindenben megfelelünk annak, hogy az egyházi státuszunkat rendezzék. Benyújtották a parlamenthez, amelynek 60 napja volt arra, hogy ezt napirendre vegye. És ehhez képest négy és fél év telt el, és addig csűrték-csavarték a törvényt, aminek az lett a vége, hogy

amíg a Fidesz itt uralkodik, nem nyerhetjük vissza azt a jogunkat,

amiért a rendszerváltás előtt úgy küzdöttünk, hogy én közben felfüggesztett börtönbüntetést kaptam, és kilakoltattak.

Akkor kivívtuk a szabadságunkat, majd jön Orbán Viktor, meg van sértve, és elveszi egy személyben ezt a jogot. Ilyet nem csináltak a kommunisták sem, ezt most nyugodtan mondhatom. Én nem elfogult vagyok, hanem kétségbe vagyok esve. És azt kérdezem, hova jutott ez az ember? Hova jutott ez az ország? A rendszerváltás eszméje?

NYF: Önök tehát dolgoznak tovább, szervezik a szegények támogatását, de hogyan pótolják a kiesett pénzt?

I.G.: Idén dcember 6-án, ahogy minden évben, az Átrium Színházban gálaműsor lesz, ahol több ismert művész fellép. Hogy mivel, az egyelőre meglepetés. Ennek az estnek a bevételét a karitatív munkánk támogatására fogjuk fordítani. Ez egy-másfél millió forint körüli összeg, ami az iskolás gyerekeinknek, a 3500 gyereknek egy napi étkezését fedezi.

Szolgálati közlemény:

A pénteki jótékonysági estre még korlátozott számban kaphatók jegyek >>IDE KATTINVA<<.

Ha nem tudsz elmenni a rendezvényre, de támogatnád az Oltalom Karitatív Egyesületet, azt pedig a honlapjukon tudod megtenni >>IDE KATTINTVA<<.

Valódi Hírek