Torkig vannak a jobboldali művészek, hogy Orbán 350 millió forintot adott a kedvenc hegedűsének

Váratlan helyről kapott megsemmisítő kritikát Mága Zoltán művészete és állami támogatása.

„Mély meggyőződésünk, hogy Mága Zoltán pont olyan vírus a magyarság kulturális térképén, mint, anno a 3+2 együttes volt. Hogy nem tesz hozzá semmit az identitásunkhoz, abban is biztosak vagyunk”

– ezt még október végén írták a vajdasági Dombos Fest alapítói a magyar sztárhegedűs régiójukat is érintő koncertkörútja után.

A szervezők a közleményben leszögezték: akár küzdeni is készek, hogy Mága soha többé ne térjen vissza „a vajdasági közeg megtévesztésére”.

Mint az közismert: elképesztő összegű,

350 millió forintos

állami támogatást kapott Mága Zoltán csak idén egy templomi koncertsorozat megvalósítására.

A hatalmas összegű támogatás még a jobboldali, konzervatív művészek körében is kiverte a biztosítékot: a Válasz Online keddi cikke több ilyen zenész és zenei szakember véleményét ismerteti.

„Most például a templomokat rohanta le, olyan programot képviselve, amelynek köze nincs a szakralitáshoz. Tette ezt úgy a Délvidéken, hogy a helyi pártirodában osztogatták a belépőket az arra érdemeseknek, aztán meg már azt hazudták a délvidéki magyaroknak, hogy íme, az identitásunk része”

– fogalmazott Horváth László, a Fonó Budai Zeneház vezetője, a Dombos Fest egyik alapítója.

„A népzene az egyik legjobb exporttermékünk, már ezért sem Mága Zoltánt kellene külföldön népszerűsítenünk.

Lehet, hogy ő a Carnegie Hallt is ki tudja bérelni, de elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar kulturális elit kamuművészeket futtat külföldön. Ez a teljes hazai kulturális piac megalázása.”

– tette hozzá Horváth, akit a lap szeretett volna egy asztalhoz ültetni Mágával, ő azonban értetlenül állt a megkeresés előtt, hiszen tudomása szerint valamennyi állomáson szeretetteljes fogadtatásban részesült.

„A Vajdaságban tartott 20 állomásos koncertkörutam kapcsán semmilyen vitáról nincs tudomásom” – reagált Mága Zoltán a megkeresésre.

A Válasz Online további megsemmisítő kritikákat is idéz:

„Népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan”

– jellemezte Mága művészetét Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere.

„Nagyapáink egy találó magyar kifejezéssel ezt nevezték szemfényvesztésnek. Mága célja sem más, mint a kápráztatás, az andalítás, az illúziókeltés”

– ezt pedig már Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa nyilatkozta a lapnak.

(Válasz Online / Index nyomán)

Valódi Hírek