Visszahívtak Brüsszelből egy díjnyertes MTI-tudósítót, hogy lecseréljék egy talpnyalóra

Még szigorúbb kontrollt akar Orbán a hírek fölött.

Visszarendeli brüsszeli tudósítóját, Bajnok Artúrt az MTI, helyére pedig egy fideszes európai képviselőnő volt asszisztense érkezhet – írta meg pénteken a Népszava.

A lap szerint azért is meglepő Bajnok Artúr leváltása, mert a tudósító tavaly Junior Prima díjat kapott, de ennél is beszédesebb, hogy a helyére érkező Andits Eszter soha nem foglalkozott újságírással.

Három éve a 35 éves MTI-múlttal rendelkező Kárpáti Jánost azért hívták haza ugyanerről a brüsszeli posztról, mert előre nem egyeztetett kérdést tett fel Orbán Viktornak.

A Népszava cikke szerint ezek a példák jól mutatják a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. alá tartozó MTI működését.

„A külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel.

Egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését”

– írja a lap, és úgy tudják, a magyar kormánytagok, főleg Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak jóváhagyásra.

Más anyagok pedig sokszor eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek, és ezzel tematizálják az MTI anyagait használó újságokat (vagyis a komplett magyar sajtót) is.

Erre jó példa a vasárnap kiadott MTI-anyag, ami azzal kezdődött, hogy Szijjártó Péter szerint „szünet nélkül folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai Magyarország ellen”.

Az anyag második feléből derült csak ki, hogy Szijjártó egy német interjúra reagált, amiben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter sok egyéb téma mellett Magyarországról is beszélt. Magát az interjút a hírügynökség egyébként nem szemlézte.

Ilyen erős kontrollra még a rendszerváltás előtti években ott dolgozók sem emlékeznek az MTI-nél.

(Népszava / 444.hu)