Szijjártó: Magyarország űrhajóst fog küldeni az űrbe az oroszokkal közösen

Rendkívüli bejelentés.

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián Sevillában szerdán.

„Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben.”

– fogalmazott a magyar tárcavezető.

Hozzátette: Magyarország új külgazdasági és külpolitikai törekvései között szerepel, hogy újra kivegye részét a világűr békés célú felhasználásából.

Kérdéses, hogy miért az oroszokkal együttműködve akar magyar embert az űrbe juttatni a kormány, ugyanis Magyarország 2015 óta teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), melynek évi 5,2 millió euró hozzájárulást fizet.

Az ESA programjának keretében számos űrhajós jutott már az űrbe, de az ügynökség tervei szerint a 2030-as évek elejére embert küldene a Marsra.

(via 24.hu)

Valódi Hírek