Öt feltételhez köti Karácsony Gergely az atlétikai stadion megépítését (+videó)

Karácsony és Baranyi garanciákat akar.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen feltételekkel támogatnánk a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését.

Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól:

  • 1. Az elkövetkező öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Karácsony szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
  • 2. A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.
  • 3. „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.”
  • 4. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • 5. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Karácsony arra kéri a kormányt, hogy fogadják el ezeket a szempontokat. A főpolgármester azt kéri Orbánéktól, hogy minderről még idén szülessen kormányhatároztat.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy helyi népszavazást is jó lett volna kiírni az ügyben, de mivel szorítja őket az idő, erre nem volt lehetőségük.

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is.

A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nem csak sportcélokat szolgál.

Videó:

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina rendkívüli sajtótájékoztatója

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina rendkívüli sajtótájékoztatója

Közzétette: Index.hu – 2019. november 25., hétfő

.

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres, visszabontás után 13 ezer fős stadiont terveztek.

(Index nyomán)

 

Valódi Hírek