Orbán kilép az Európai Néppártból, ha ki akarnák zárni

Megelőzné a szégyent.

Decemberben még tervez egy találkozót Orbán Viktorral a Fideszről jelentést készítő “három bölcs”, Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolgang Schüssel.

A fideszes delegáció: a miniszterelnök, illetve Novák Katalin és Szájer József már többször találkoztak a “bölcsekkel”.

Novák a legutóbbi megbeszélésükről azt nyilatkozta, hogy az egy kellemes másfél órás beszélgetés volt és “fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek”, nekik pedig védekezniük kellene.

A Néppárt múlt heti zágrábi kongresszusa és Donald Tusk elnökké választása óta azonban egyre többször ír az európai sajtó arról, hogy a Fideszt kizárhatják a Néppártból.

Fideszes források viszont az atv.hu-n keresztül azt üzenték, hogy ha így alakulna, Orbán Viktor el fogja kerülni azt a helyzetet, hogy kizárják a Fideszt.

„Egy ilyen forgatókönyv esetén előbb távozna, mintsem hogy ez megtörténhetne”

– tették hozzá, emlékeztetve Orbán Viktor márciusi mondataira, amikor megszületett a döntés a Fidesz felfüggesztéséről.

Márciusban, a brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán felindultan arról beszélt, hogy a Néppárt politikai gyűlésén “kísérlet történt arra, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét, kizárják az EPP-ből a keresztény-konzervatív szárny meghatározó erejét, a Fideszt”.

De mint mondta, ő úgy ült ott, hogy a jobb kezében tartotta a Fidesz kilépéséről szóló hivatalos levelet, mely már meg volt címezve Joseph Daulnak, a Néppárt akkori elnökének.

“Ha nem lett volna olyan szöveg, ami jó nekünk, akkor mielőtt a felfüggesztésről vagy a kizárásunkról döntenek, bejelentettem volna, hogy itt a levél és mi kilépünk”

– idézte később, hogy milyen lelkiállapotban ültek a Néppárt politikai gyűlésén.

A brüsszeli sajtótájékoztatóján a kizárás lehetőségét felvető kérdésre Orbán úgy válaszolt, hogy a Fideszt az Európai Néppártból kizárni nem lehet, mert őket még Helmut Kohl hívta oda.

A mostani, pénteki rádióinterjújában, amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy Donald Tusk zágrábi megválasztásával lesz-e konzervatív fordulat a Néppártban, Orbán Viktor azzal reagált, hogy még ők sem tudják.

“Ezért is tartjuk függőben a tagságunkat. Még nem döntöttük el, hogy folytatjuk-e közös életünket az Európai Néppárttal.

Várjuk, hogy a Néppárt tisztázza a nézeteit és a terveit. Utána fogunk erről döntést hozni”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkeink:

Közölték: Többen kilépnek a Néppártból, ha az visszafogadja a Fideszt

.

Agyhalál: A KDNP megfenyegette az Európai Néppártot, hogy kilépnek, ha folytatódik a “balra tolódás” (+videó)

.

A Momentum pártcsaládja tárt karokkal várja a Fidesz miatt kilépő néppártiakat

.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek