Szlovákiában betiltották a közvélemény-kutatásokat a választások előtti 50 napban

A sok kamu felmérés alkalmas volt a szavazók megtévesztésére.

Betiltotta a pozsonyi parlament a közvélemény-kutatások közzétételét a választásokat megelőző 50 napban Szlovákiában.

A törvényjavaslatot a szociáldemokrata SMER nyújtotta be, de támogatta a koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a híd-mostos Jakab Elemér, valamint az ellenzéki L’SNS is.

Az új szlovák korlátozás Európában kivételesnek, világszerte pedig kimagaslónak számít, hiszen így csaknem két hónapon át nem jelenhetnek majd meg kutatások a választások előtt.

Európában nincs még egy ország, ahol ilyen hosszú lenne a kutatások publikálásának tilalma: Olaszországban például 14, Montenegróban pedig 15 napos tilalom van érvényben.

A törvényjavaslatot benyújtó Smer és SNS szerint erre a periódusra szükség volt, mert így a választók ténylegesen a pártprogramok alapján hozzák majd meg a döntésüket.

„A politikai pártok közvélemény-kutatásokat használnak annak érdekében, hogy összezavarják a választókat és befolyásolják a közvéleményt”

– fogalmaztak a beterjesztők, akik szerint „a törvény nem korlátozza a választók információkhoz való jogát, ellenkezőleg: a választókat akarja megóvni a dezinformációktól és a célzatos információktól”.

Mint ismert: a választók befolyásolása a közvélemény-kutatások által Magyarországon is régóta bevett gyakorlat.

A Fidesz propagandaintézetei (Századvég, Nézőpont) a kormánypártok túlmérésével igyekeznek jelentékteleníteni az ellenzéket.

Az MSZP propagandaintézete, a Publicus Intézet pedig rendre felülméri a szocialista pártot, és alulméri a két legnépszerűbb ellenzéki pártot, a Demokratikus Koalíciót és a Momentumot.

A Publicus az EP-választásokra több mint 4-szer annyi (!) szavazatot jósolt az MSZP-nek, mint a DK-nak.

A valódi eredményt pedig ismerjük: DK 16%, Momentum 10%, MSZP 6%.

A Publicus egy mandátumot „mért” a DK-nak, akik végül négyet kaptak.

(Nyugati Fény / azonnali.hu)

Valódi Hírek