Drónról locsoltak savat a XII. kerület fáira – Na, ki áll a háttérben?

A vegyi anyag teljesen tönkretette a fákat, bokrokat.

A XII. kerületben az egyik társasház lakói egy augusztusi reggelen arra ébredtek, hogy valaki egy permetező drónról glifozát tartalmú gyomirtót permetezett a kertjükre – számol be róla az Index.

A lakók szerint egy szomszédháború áll az ügy hátterében: a társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon.

A lakókat a villa új tulajdonosaként bemutatkozó férfi azzal kereste meg, hogy úgy tudja, a társasház kertjében álló gesztenyefákat

megtámadta az aknázómoly.

Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét – ugyanis egyes vélemények szerint ez megnöveli a fertőzött fák élettartamát –, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

A lakók, akik évek óta a saját pénzükkel is rendre beszállnak a beteg fák kezelésébe, elutasították az ajánlatot. Az Index szerint jó okuk volt így dönteni: a gesztenyék, más fák és bokrok kellemes kis ligetet alkotnak a ház kertjében.

A döntés közlése után eseménytelenül folytatódott a villa felújítása, mígnem az augusztusi hajnalon meg nem jelent a permetező drón. A lakók felébredtek a zajra, de csak másnap vették észre, hogy a kert növényeit, az autókat és az épület egy részét valamilyen maró anyag borítja.

Az esetről értesítették a Katasztrófavédelmet és a Nébih-et is, végül a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét.

Mindkét vizsgálat azt állapította meg, hogy a kilocsolt anyagban

nagy mennyiségű glifozát van.

Az Index szeptember elején járt a kertben, ahol jól láthatóan károsodott a növényzet. A képek tanúsága szerint a kert gyakorlatilag haldoklik.

A lakók szerint az eset nem független a már említett, a fák visszavágására irányuló ajánlattól és attól, hogy a villa erkélyterasza pont abba az irányba néz, ahol a lepermetezett gesztenyék magasodnak.

fotó: Ajpek Orsi / Index

A lap kiderítette, hogy az ingatlan közvetve a ALQ69 Zrt. tulajdonában van, közvetve pedig két svájci cégen keresztül Ádámosi György magánbefektető a tulajdonos, a Mészáros Lőrinc-féle Appeninn Nyrt. korábbi tulajdonosa.

Kérdésükre Ádámosi jogi képviselője az ALQ69 Zrt. ügyvezetőjéhez, Altmann Mónikához irányította a lapot, akit azonban több próbálkozás ellenére sem tudtak elérni.

A kétmillió forintos ajánlatot egy Saly Gábor nevű vállalkozó tette, Saly egyik cége ugyanarra a címre van bejegyezve, mint az ALQ69 Zrt., és szintén Altmann Mónika vezeti.

Egyelőre semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy közük lenne az esethez, ők maguk azonban nem éltek a tisztázás lehetőségével.

(további képek és a teljes sztori az Index cikkében /szemle: 24.hu nyomán)