Sokan azért mentek el az ellenzékre szavazni, mert végre volt rendes összefogás

Megdőlt egy népszerű tévhit.

Leforrázva érzi magát több fővárosi kerület korábbi fideszes polgármestere az ellenzék elsöprő budapesti győzelme után. A Fidesz jelöltjei ugyanis nem számítottak alapvető átrendeződésre a kerületekben.

„Még az utolsó kerületi kutatás is azt mutatta, és én elhittem, hogy az ellenzéki ellenfelem a fasorban sincs. Erre ma ő a polgármester helyettem.”

– fogalmazott egyikük az Indexnek.

A portál a számok alapján megpróbálta feltárni az ellenzéki győzelem okait, és arra jutott, hogy a fideszesek számszerűen alapvetően megtartották a szavazataikat (néhol még növelni is tudták),

az ellenzék viszont jelentősen növelte a győzelmi képességeit azzal, hogy minden kerületben egyetlen esélyes jelöltet neveztek meg, aki mögé közösen beálltak, és együtt kampányoltak neki.

A legjobb példa erre a II. kerület, ahol a fideszes Láng Zsolt most vasárnap, több szavazatot kapott mint 2014-ben, mégis búcsúznia kellett a polgármesteri székétől, mert az ellenzék beállt egyetlen jelölt, Őrsi Gergely mögé.

2014-ben a fideszes Láng Zsoltnak 6 ellenzéki kihívója volt, akik azonban együtt is kevesebb szavazatot kaptak (!), mint most az egyetlen Őrsi Gergely, aki szabályosan tarolt az eredendően jobboldali kerületben.

Megdőlt tehát az a tévhit, hogy a széles körű összefogás esetleg elriaszt bizonyos ellenzéki szavazókat.

Pont ellenkezőleg történt: ahogy az emberek azt látják, hogy nem aprózódnak el az ellenzéki szavazatok, hanem kiemelkedik egyetlen esélyes Fidesz-váltó jelölt,

annak plusz gravitációs ereje van,

és a meglévő ellenzéki táboron felül új bizonytalanokat is képes az ellenzék irányába mozgósítani.

 

Valódi Hírek