A teljes ellenzék szembefordult Trócsányi jelölésével

Trócsányi aktívan részt vett a magyar jogállam szétrombolásában – hívja fel a brüsszeliek figyelmét a DK, a Momentum és az MSZP.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke kedden bejelentette, hogy az Unió bővítéséért és szomszédságpolitikájáért felelős biztosi posztot szánja a magyar kormány jelöltjének, Trócsányi Lászlónak.

A magyar ellenzék egyöntetűen ítélte el a lépést.

A legnagyobb ellenzéki párt, a 4 EP-képviselővel rendelkező Demokratikus Koalíció nevében Dr. Molnár Csaba delegációvezető azt közölte:

„Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyminisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

Mivel a Bizottság elnökének nincs lehetősége megválogatni az uniós biztosokat – hiszen a tagállamok jelölik őket – ezért Ursula von der Leyennek nem volt más választása, mint hogy a leggyengébb biztosi posztok egyikét adja Orbán emberének. Uniós bővítés nincs napirenden, ezért a bővítési biztosi poszt befolyása rendkívül csekély.

Míg a cseh, a szlovák és a horvát kormány jelöltje európai bizottsági alelnöki posztot kap, a lengyel jelölt pedig az egyik legfontosabb területet fogja irányítani, addig Orbán jelöltjének csak ez jutott – mindez jól mutatja Orbán EU- belüli “befolyását”.

A DK EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi László ne lehessen az Európai Bizottság tagja. Mert az egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne.”

Donáth Anna, a Momentum képviselője szintén lesújtóan nyilatkozott Trócsányi jelöltségéről.

Donáth azt írja:

„Trócsányi László jelölése a bővítési portfólió élére egy rossz vicc – Ő fogja számonkérni a csatlakozni kívánó országokon az európai értékek betartását?

Nem kerülhet az Európai Unió kormányába, pláne egy ilyen fontos pozícióba egy olyan miniszter, aki büszkén épített egy olyan rendszert, ami a legtöbb európai alapértéknek ellentmond.

Trócsányi nem csak egy egyszerű fideszes: azok közül való, akik nem csak nézték, hanem aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországot ma sokkal kevésbé tekintsék európai országnak, mint korábban.

Trócsányi László vállalhatatlan, elvi és szakmai alapon is alkalmatlan jelölt az Európai Unió kormányába. Jelöltsége ellen fogok szavazni az Európai Parlamentben, és ugyanerre fogom kérni a teljes Renew Europe frakciót is.”

Szintén Trócsányi ellen foglalt állást az MSZP egyetlen EP-képviselője, Ujhelyi István, aki szerint

„önmagában vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket.”

Valódi Hírek