Az összeomlás szélén az amazonasi esőerdő – A teljes ökoszisztéma felborulhat

Katasztrofális következményekre figyelmeztetnek a tudósok.

Még mindig ég az amazonasi esőerdő, a mostani erdőtűz azonban merőben más, mint az eddigi esetek, mert egyszerre több helyen támadtak fel és jóval intenzívebbek, mint a korábbiak – figyelmeztetnek tudósok.

Az elmúlt 50 évben az amazonasi esőerdő 20 százaléka tűnt el vagy szándékos pusztítás, vagy természetes folyamatok következtében.

A kutatók szerint hatalmas a baj: ha még egyszer akkora, vagyis nagyjából 780 ezer négyzetkilométernyi erdő megsemmisül, akkor

a pusztítás visszafordíthatatlan lesz, az esőerdő ökoszisztémája összeomlik,

és annyi kivonhatatlan szén-dioxid kerül a levegőbe, aminek az egész bolygóra nézve katasztrofális következményei lesznek.

Ha az erdőirtás ilyen ütemben folytatódik, akkor a Földnek harangoztak.

A korábbi években is voltak már komolyabb erdőtüzek az Amazonas vidékén, de idén 84%-kal több, a múlt hét csütörtök óta például

72 ezer helyen ég a Föld tüdeje.

Adott a kérdés, hogy egy esőerdőben az eső miért nem oltja el a tüzet: ebben az évszakban sajnos jóval kevesebb a csapadék, mint az év többi időszakában.

A jelenlegi tüzeket emberek okozzák, a szándékos gyújtogatást a helyi farmereknek tulajdonítják. Őket a populista brazil elnök, Jair Bolsonaro bátorítja arra, hogy nyugodtan szerezzenek maguknak égetéses módszerrel szabad legelőterületeket.

(The Intercept / 24.hu)

Valódi Hírek