Újabb Orbán-közeli név bukkant fel a Microsoft-botrányban

Lassan az egész családról kiderül, hogy benne volt a korrupciós ügyben.

A Microsoft korrupciós ügyében sorra bukkannak föl sorra az Orbán Viktorhoz közel állók nevei. Egy e-mail szerint a miniszterelnök maga bólintott rá az üzletre, az egyik vitatott szerepű, vélhetően közvetítőként eljáró cég Mészáros Lőrinchez köthető, most pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére került fókuszba – írja a Népszava.

Az érintett szoftverbeszerzésben érintett az ORFK és a NAV is. Most kiderült, nem csak szoftvereket vásároltak, hanem tanácsadói szerződéseket is kötöttek. Az érintett szerződések egyikét, egy

problémásnak tűnő tanácsadói szerződést Tiborcz Péter főosztályvezető állította ki,

a NAV KH Informatikai Fejlesztési Főosztály nevében. Ő a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére, aki 2014 és 2015 között dolgozott a NAV-nál, hogy aztán Tiborcz István egyik cégénél folytassa a pályafutását.

Az Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.

Míg az EU csak vizsgálódik, addig az Egyesült Államokban már lezárult a nyomozás: kiderült, a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak.

Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a termékek árát, a jelentős extraprofiból pedig egyelőre ismeretlen

magyar döntéshozókat kentek meg,

akik így érdekeltek voltak a vásárlásban.

Valódi Hírek